Начало » Общност » Общината разработва проект за електрически велосипеди под наем

Общината разработва проект за електрически велосипеди под наем

снимка: Будна Варна

Община Варна да кандидатства за еврофинансиране с проект „Електрически велосипеди за иновативно градско бъдеще“. Това реши комисията по европейски въпроси към местния парламент на днешното си заседание, научи BudnaVarna.bg.

Идеята на проекта е да се изгради система от електрически велосипеди, която да обхваща целия град. Предвижда се разполагането на стоянки на ключови места, така че да се подпомага и градският транспорт. Два буферни паркинга ще дават възможност хората да оставят автомобилите си, така че да продължат на две колела и да не внасят допълнително вредни емисии в центъра на града.

Проектът планира да се разработи мобилно приложение и други системи, които ще дадат възможност за по-лесно комбиниране на различни видове транспорт. Всичко ще бъде в един портфейл и чрез него ще могат да се ползват отстъпки.

Предвиждат се поне 15 стоянки за минимум 200 велосипеда. Всички паркинги ще са енергонезависими, защото ще са фотосоларни.

Цената на един електрически велосипед е 2-3 хил. лева. Реализирането на проекта би спестило доста средства на Общината, коментира Младен Иванов от „Общински паркинги и синя зона“.

Комисията даде съгласие и за кандидатстване по друг проект. По него Община Варна ще бъде последовател и ще почерпи опит от други европейски градове. Става дума за проекта „Товарно колело, променящо града“. Идеята е този транспорт да послужи като алтернатива за компании, които изпълняват доставки. Би бил облекчени за тях особено след въвеждане на синята зона, а и много по-евтин вариант за придвижване и поддръжка от един автомобил.

 
<
Budnavarna