Начало » Общност » Икона на Богородица от Украйна пристига във Варна за поклонение

Икона на Богородица от Украйна пристига във Варна за поклонение

На 24 март, събота, в 16:30 часа в катедралния храм „Успение Богородично“ в град Варна ще бъде пренесена иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от град Ананиев, Одеска област – Украйна.

Това съобщиха от Варненската и Великопреславска митрополия за BudnaVarna.bg.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан светинята ще остане за поклонение в град Варна до Възкресение Христово.

Иконата е била изписана на Света Гора Атон през 1893 г. в манастира „Св. вмчк Пантелеймон“ и е била осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналния чудотворен образ на „Скоропослушница“. През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски в град Ананиев в Украйна.

В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света Гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свиделства и от даровете на благодарност окачени пред иконата.

В навечерието на Благовещение жителите и гостите на град Варна ще имат възможност да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество пред Бога. Нека по молитвите на Пресвета Богородица Бог да помага на всички нас и да ни подкрепя в нашите телесни и духовни немощи.

 
<
Budnavarna