Начало » Общност » Открити са процедури за предоставяне на концесии на два плажа по Северното Черноморие

Открити са процедури за предоставяне на концесии на два плажа по Северното Черноморие

снимка: Будна Варна

Правителството стартира процедури за предоставяне на концесия на два плажа по Северното Черноморие – „Албена“ и „Св. Св. Константин и Елена – голям плаж“.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С процедурите се цели обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурата се провежда по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие, като концесионерите ще бъдат определени чрез конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от министър-председателя.

Предлага се срокът на концесиите да е 15 години. Той е съобразен със срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане на плаж „Албена“ е 919 785 лева без ДДС, а на плаж „Св. Св. Константин и Елена – голям плаж“ – 83 428 лева без ДДС.

Размерите са определени съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове.

Трите плажа следва да бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК – водно спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж, и услуги от обществен интерес.

 
<
Budnavarna