Начало » Общност » Кампания за безвъзмездното и доброволно кръводаряване

Кампания за безвъзмездното и доброволно кръводаряване

снимка: Будна Варна

Под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!” за 15-та поредна година, на християнския празник Цветница – 1 април 2018 г. (неделя), ще започне Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, научи BudnaVarna.bg.

Тя е организирана от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква.

В кампанията ще се включи и Регионалният център по трансфузионна хематология (РЦТХ) във Варна, както и доброволци на БЧК, които ще бъдат на разположение на всички желаещи да дарят кръв.

През миналата година в България кръводарители са станали малко над 160 хил. души, което е с близо 2000 по-малко от 2016 г. В същото време, нуждата от използването на кръвни продукти нараства. Именно затова, една от основните цели на кампанията е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряването на достатъчни количества кръв и кръвни продукти, необходими за лечението на хиляди пациенти.

Във Варна инициативата ще се проведе от 10:00 ч. до 14:00 ч. на 1 и 6 април 2018 г. в сградата на РЦТХ.

 
<
Budnavarna