Начало » Политика » Томислав Дончев: Солидарни сме с Лондон, ние сме в ЕС

Томислав Дончев: Солидарни сме с Лондон, ние сме в ЕС

България е изразила категорично солидарността си към Великобритания – и публично, и в частни разговори. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод скандала около отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Лондон.“България няма как да е между ЕС и Русия.

България е в ЕС и по отношение на това спор няма“, допълни той. И уточни, че от развоя на събитията зависи дали в бъдеще време ще бъде предприета друга мярка. На въпроса дали върху България е имало натиск по отношение на реакцията ѝ по случая, той отговори: „Имало е разговори. Не опити за натиск. Българското правителство не работи под натиск“.

Според него ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война.

„Напрежението ескалира много, много бързо. Това е до голяма степен непозната ситуация и обичайните матрици не ни вършат никаква работа“, смята Дончев. „Много ми се иска това, което започва, по никакъв начин да не може да бъде определяно с термина „война“. Противопоставянето ескалира. Има разлики, което чертае нов световен ред. Не смея да гадая как ще приключи това“, допълни вицепремиерът.“Това е използване на бойно отровно вещество, което е абсолютно недопустимо. Става въпрос за бивш полковник от руските служби. Нека не се правим на деца. Колко е трудно да се докаже кой по какъв начин е направил това нещо. Има различни теории кой има интерес“, коментира той.

 
<
Budnavarna