Начало » Политика » Евродепутатът Андрей Новаков представи първата българска програма на ЕС във Варна

Евродепутатът Андрей Новаков представи първата българска програма на ЕС във Варна

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков представи във Варна първата българска програма на Европейския съюз – A.L.E.C.O. Домакин на срещата бе ВСУ „Черноризец Храбър”. Новаков гостува в морската столица по покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и ръководството на висшето училище. На срещата присъстваха представители на академичното ръководство, студенти и млади предприемачи. Радев благодари на домакините на форума и приветства студентите.
A.L.E.C.O. е нова европейска програма за младежко предприемачество, чиято цел е да разшири обхвата на програма „Еразъм за млади предприемачи“. Проектът дава възможност на 120 млади европейски предприемачи да споделят опита на утвърдени в техния бранш приемни компании в САЩ, Израел и Сингапур и след като се върнат в България, да го приложат на практика.
„10 г. в ЕС нямаше програма, която да носи име на българин. Европейският съюз работи по различни програми, но всички те са тясно ограничени по мащаб – можеш да пътуваш вътре в Съюза. Освен че е първата българска програма на ЕС, моето желание бе A.L.E.C.O. за първи път да работи на три континента – Европа, Америка и Азия. Щастлив съм, че проектът бе одобрен и финансиран”, обърна се към аудиторията Андрей Новаков.
Евродепутатът представи подробности за програмата, условията за кандидатстване и финансиране на инициативите. Той отговори на многобройни въпроси, които бяха отправени към него от студентите.
„Пилотният проект, финансиран от ЕК, е на стойност 750 000 евро. Право да кандидатстват имат млади предприемачи, стартирали бизнес през последните 3 години, както и пълнолетни граждани от целия ЕС, които имат разработен бизнесплан. Три са българските организации  посредници, чрез които младите хора могат да се конкурират с връстници от цяла Европа – СУ „Св. Климент Охридски”, Ай Си Ти клъстър и „Помощ за благотворителността в България”, поясни Новаков.
„Хипотетично от Варна програмата може да ви изпрати в Сан Франциско. Ако някой от вас иска да се занимава с ай ти и знаете, че най-добрите експерти в тази област са в Силициевата долина, получавате реален шанс да черпите знания и умения от тях. И впоследствие да пренесете това, което сте научили, в България. По програмата ще получавате по 1000 евро на месец до 3 месеца, плюс 800 евро за билети. Добивате възможност да се учите от конкуренцията. Това е една от малкото програми, която финансира физически лица. Има право да замине само един представител от бизнес”, коментира българският евродепутат. Той е получил уверение от посолствата на САЩ и Израел, че на всеки одобрен, ще бъде оказано съдействие при изготвянето на виза, за да замине навреме.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, с чието съдействие се проведе срещата, коментира, че е щастлив да види толкова млади хора, които се обучават и вървят напред: „Надграждайте всичко, което сте постигнали досега, вземайте най-доброто, което може да ви даде българската образователна система. Знайте, че има нужда от вас. Вие сте хората, които ще движат напред българската и европейската икономика”. Радев припомни, че само преди броени дни заедно с Андрей Новаков, са инициирали още един пилотен европроект за преодоляване на двойния стандарт в храните и напитките в ЕС.

 
<
Budnavarna