Начало » Политика » Книгата на Емил Радев „Оздравителният план” беше официално представена

Книгата на Емил Радев „Оздравителният план” беше официално представена

Официалното представяне на книгата „Оздравителният план” събра в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна законодатели, магистрати, адвокати, университетски преподаватели, студенти. Авторът – Емил Радев, доктор по право, адвокат и евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, получи поздравления от народния представител от ГЕРБ Таня Петрова, председателя на ОбС Тодор Балабанов и общински съветници. Събитието, организирано в навечерието на 16 април – Денят на Конституцията и професионален празник на юристите, уважиха лично председателите на Апелативния и Окръжния съд във Варна – Ванухи Аракелян и Марин Маринов.
Емил Радев сподели, че е писал книгата в продължение на три години. Той изказа благодарност към всички адвокати и магистрати, с които е работил и от които е научил много през годините.
„Работя по производството по несъстоятелност вече почти 20 години. Именно с подобни дела започна адвокатската ми кариера. Имах редкия шанс да работя по знакови производства, а също и да участвам в промените по Търговския закон, касаещи глава „Несъстоятелност”. Като член на правната комисия в Европейския парламент в момента работя и по директивата, свързана с несъстоятелността. Нещо повече – внесох предложение потребителската несъстоятелност, т.е. несъстоятелността за физически лица да се въведе за всички държави-членки. Темата е важна за България, защото феноменът „вечен длъжник” остана единствено у нас. Този проблем трябва да намери своето решение – въпрос на избор е дали чрез абсолютна погасителна давност или чрез потребителска несъстоятелност”, обясни Радев.
Той анонсира, че през май Варна ще бъдe домакин на конференция, посветена на несъстоятелността. „Имам честта да бъда организатор заедно с Министерство на правосъдието. Събитието е в календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Поканихме и приеха да участват водещи специалисти от цяла Европа. Смятам, че правната материя, свързана с оздравителните производства, ще търпи развитие в следващите години и на родно, и на европейско ниво”, допълни Емил Радев.
„Книгата му предлага първото и засега единствено у нас цялостно изследване на правната природа на оздравителния план в процедурата по несъстоятелност, която е уредена в Търговския закон. Изследването е умело съчетание между научна прецизност и практически подход, но в него ясно личи и опитът на юрист с европейски кръгозор”, изтъкна Нели Маданска, преподавател по търговско право с научни трудове в областта на производството по несъстоятелност и доказан професионалист с дългогодишен юридически стаж, включително и в Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт и Националния институт на правосъдието.
„Убедена съм, че изследването на Емил Радев ще насърчи дискусията по проблемите, свързани с оздравяването на предприятията и запазването на работните места, а това е важен фактор и за икономически растеж”, изтъкна още Маданска, която дойде в морската столица специално за представянето на книгата.
„Когато Емил Радев се насочи към реализация в друго поприще, смятах, че това ще бъде компромис с професионалното му развитие, въпреки че оценявах положително възможността практикуващи адвокати да отидат там, където се коват националните, а и европейските закони. Той обаче не преустанови и за момент активната си професионална работа, а когато един практик пише научен труд, в него попаденията са безценни”, коментира Ванухи Аракелян. Тя определи оздравителният план като неразорана целина, тъй като тази правна материя е една от най-трудните, а писаното по темата е оскъдно.
Към пожеланията авторът да продължи да се развива професионално в научната област се присъединиха и други негови колеги и приятели.
В качеството си на посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев не пропусна да подари няколко екземпляра от изданието за фонда на варненската библиотека, които връчи на директора Радка Калчева. Тя от своя страна благодари за жеста и изрази увереност, че от книгата ще се възползват много настоящи и бъдещи юристи.

 
<
Budnavarna