Начало » Общност » Съдят счетоводител от Варна за измами

Съдят счетоводител от Варна за измами

снимка: Будна Варна

На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна е бил предаден 52-годишният Николай М. за присвояване на здравни и пенсионни осигуровки на четири самоосигуряващи се лица, научи BudnaVarna.bg.

Той ще отговаря за продължавано престъпление, извършено с девет изпълнителни деяния.

Подсъдимият Николай М. и неговата майка обслужвали счетоводно няколко фирми. Всеки месец собствениците им заплащали на ръка здравните и социалните си осигуровки на счетоводителката и сина й, а те ги внасяли в ТД на НАП във Варна. Някои от тях заплащали по този начин и авансовия данък за дейността си.

След като майката на подсъдимия се разболяла, счетоводната дейност била поета от него изцяло. Така в периода от 27 май до 26 ноември 2014 год. Николай М. събирал средствата на четирите самоосигуряващи се лица за здравни и пенсионни осигуровки, но не ги внасял в ТД на НАП, а ги харчел за лични нужди. Общата сума от престъпните действия на 52-годишния подсъдим са в размер на 1582 лева. До приключване на досъдебното производство сумата не е възстановена на потърпевшите лица, въпреки че Николай М. направил самопризнания.

Ако бъде признат за виновен от Варненския районен съд, подсъдимият може да получи наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода.

 
<
Budnavarna