Начало » Общност » Пловдив очаква проекти от Варна за Европейска столица на културата

Пловдив очаква проекти от Варна за Европейска столица на културата

Фондация „Пловдив 2019“ кани градовете финалисти за столица на културата да се включат в програмата на най-големия европейски културен проект през следващата година, научи BudnaVarna.bg.

Варна, Велико Търново, София и регионите им могат да участват с най-добрите идеи, заложени в програмите, с които са достигнали до финала на конкурса за титлата. Отворената покана е за проекти на културни организации, независими куратори и артисти. Крайният срок за подаване на предложенията е 29-ти юни. Одобрените проекти могат да се реализират от януари до декември 2019 г. или в съответния град, като бъде предвидено представяне в Пловдив, или само в Пловдив.

Целта на поканата е да се обогати културното съдържание на програмата на национално ниво и да се отвори местната сцена към европейско и международно партньорство. Фондацията дава възможност идеите на градовете кандидати да бъдат реализирани като част от официалната програма на първата българска европейска столица на културата.

Предложенията могат да са свързани с визуалните изкуства, артистични намеси, дизайн, платформи за обмен на знания между различни социални групи. Допуска се и реализацията на градско и домашно градинарство, био и еко практики и строителство.

Отворената покана за трите града е с общ бюджет от 500 000 лв. Максималното финансиране за един проект е до 50 000 лв. при собствен принос от страна на кандидата 30%, който може да бъде и нефинансов. Фондацията няма да подкрепя проекти от културния календар на съответния град.

 
<
Budnavarna