Начало » Общност » Работна среща за готовността на туристическия сезон бе проведена във Варна

Работна среща за готовността на туристическия сезон бе проведена във Варна

Работна среща за готовността на летния туристически сезон бе проведена във Фестивалния и конгресен център във Варна. В нея се включиха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на Варна Иван Портних, областните управители на Варна и Добрич Стоян Пасев и Красимир Кирилов, кметове на общини от североизточния регион, представители на туристическия бранш.

 

По време на разговорите кметът на Варна Иван Портних представи накратко работата по инфраструктурните проекти в града. „Бул. “Приморски“ е готов, на финалната права сме с ремонтите на ул. „Първи май“ и „Мара Тасева“ в Аспарухово.  Продължаваме с изграждането на бул. „Левски“, проект, за който получихме финансова подкрепа от правителството. С реализацията му ще обезпечим транзитно преминаване на туристите от летището в посока курортите, ще бъде облекчен и трафика в града“, каза кметът. Той допълни, че в следващите няколко месеца предстои изграждане на мостови съоръжения, които ще пресичат булевардите „Сливница“, „Владислав Варненчик“ и „Цар Освободител“, затова ще има затруднения в трафика.

 

Други теми, които бяха дискутирани по време на срещата, бяха предприемането на мерки за опазване на черноморските плажове от пластмасови отпадъци, отчет на туристическия сезон през 2017 г. , концесиите на плажовете. Поставени бяха и въпроси, свързани с подготвените промени в Закона за защита от шума в околната среда. „Нормативният акт бе достъпен за обществено обсъждане в продължение на един месец, той е подготвен от юридическите екипи на Министерството на здравеопазването и на МВР. Получените предложения от граждани и организации са обобщени, предстои да бъдат разгледани“, заяви Валери Симеонов. „Нямаме различно мнение по този въпрос с г-н Симеонов“, каза Николина Ангелкова. Тя допълни още, че Министерството на туризма ще продължи интензивните проверки по плажовете и това лято и ще следи стриктно за спазване на отговорностите за стопанисване на ивиците и на местата за настаняване и хранене.

 

Относно състоянието на чистота на морските води Нено Димов заяви, че изградените пречиствателни станции по крайбрежието вече дават добри резултати. Проблемни обаче остават пластмасовите отпадъци. „80% от тях идват от брега, което означава, че трябва да затегнем контрола и въведем разделно събиране“, каза още той.

 

След срещата във фоайето на Фестивалния и конгресен център бе открита инсталация от пластмасови бутилки, част от кампанията на НДК „Рециклирай! Културно е.” Идеята е, че културата включва не само създаването и потреблението на културни продукти, но и промяна в отношението към околната среда.

 
<
Budnavarna