Начало » Политика » Кметът и областният ще имат грижата за 23 неохраняеми плажа във Варненско

Кметът и областният ще имат грижата за 23 неохраняеми плажа във Варненско

23 са неохраняемите плажове във Варна и областта. 13 са в Добрич, а 50 са в Бургас. Това каза при посещението си във Варна днес министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Съгласно Закона за неохраняемите плажове, водното спасяване се осигурява от областния управител, а почистването и медицинското обслужване от общината. 50% от приходите и наемите от концесиите на плажовете отиват в общините и те с тези средства са длъжни да осигурят неохраняемите плажове, които са посещаеми и да се погрижат за инфраструктурата и достъпа до тези плажове.

Мина общественото обсъждане на новият Закон за концесиите и той ще влезе в с сила от другата година за морските плажове. В него е упоменато групирането на плажовете. Там са предвидени санкции по отношение къмпингуване на територията на морския плаж и дюните“, каза министър Ангелкова.

Стана ясно, че е приключила вече процедурата за отдаването на плажовете на „Слънчев ден“ и за два плажа на „Св. Св. Константин и Елена“. По отношение на другите два плажа в този курорт, както и тези на „Албена“ и „Ревиера“ в момента текат процедури.

източник: Варна24

 
<
Budnavarna