Начало » Общност » За недостиг на синоптици алармира шефът на НИМХ Варна

За недостиг на синоптици алармира шефът на НИМХ Варна

снимка: Будна Варна

Синоптиците във варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) правят своите прогнози с помощта на апаратура, използвана преди столетие, а средства за въвеждането на нови електронни системи не се предвиждат. Това съобщи в ефира на Дарик директорът Иван Иванов, който призна и за липса на кадри.

„Има недостиг на синоптици и не е ясно откъде ще се появят, тъй като в Софийския университет в специалност „Метеорология” учат само двама студенти. В НИМХ-Варна работят 35 души, от които 70% са на минимална заплата от 510 лева, а средното възнаграждение е 575 лева. От две години имаме незаета свободна бройка за синоптик, а в същото време двама пенсионирани колеги продължават да работят”, обясни той.

Служителите на института протестират срещу разпределението на допълнителната бюджетна субсидия за БАН в размер на 15 млн. лева, от която само 5% са предназначени за научно-приложни дейности, каквато е дейността на синоптиците. 80% от субсидията е предвидена за научни публикации.

Метеоролозите се надяват критериите за разпределяне на средства да бъдат преразгледани и тяхната дейност да се дофинансира.

Синоптиците очакват по-високи средни температури през лятото. Валежите ще бъдат около нормата – между 30 и 40 л/кв.м за месец. А до края на май времето ще остане без съществена промяна – сутрин слънчево, а в следобедните часове с купеста и купесто-дъждовна облачност.

източник: Дарик

 
<
Budnavarna