Начало » Интересно » Фейсбук разследва приложения, които измъкват лични данни

Фейсбук разследва приложения, които измъкват лични данни

Загрижена да покаже, че реагира след скандала „Кеймбридж аналитика“ (Cambridge Analytica) компанията „Фейсбук“ съобщи в понеделник, че е премахнала около „200 приложения“ в платформата.

Това става в рамките на разследването на изтичане на лични данни на използващите социалната мрежа. „Процесът на разследването върви с пълна сила“, увери вицепрезидентът на компанията, който отговаря за партньорските продукти Айме Арчибон.

„Имаме големи вътрешни и външни екипи от експерти, които работят здраво, за да проверят тези приложения колкото може по-бързо. До този момент хиляди приложения бяха анализирани и около 780 от тях са премахнати в очакване на пълно разследване за да се определи дали всъщност не отклоняват данни“, обяснява Арчибон .

Сред двестате спрени приложения е и едно с психологически тестове, наречено myPersonality. Според британското специализирано списание New Scientist от понеделник, лични данни, (но анонимно) на милионите включили се в отговорите на myPersonality, са споделени със стотици изследователи през един сайт, който не е бил достатъчно обезопасен, с лесни пароли и оставил данните пренасочени към което достъпни в продължение на 4 години.

 
<
Budnavarna