Начало » Общност » Доц. Антоанета Цветкова: С общинско финансиране стартират ремонти във варненски болници

Доц. Антоанета Цветкова: С общинско финансиране стартират ремонти във варненски болници

Започват ремонтите във варненските лечебни заведения, за които с решение на местния парламент беше осигурено общинско финансиране. Това съобщи доц. Антоанета Цветкова, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазване към ОбС. По думите й с подкрепата на община Варна стартира ремонт на родилното отделение и неонатологията в МБАЛ „Св. Анна“, за което в бюджет 2018 бяха заделени 550 000 лв. „200 000 лв. ще бъдат вложени в закупуването на техника и инструментариум за нуждите на клиниката по ортопедия и травматология в Окръжна болница”, допълни доц. Цветкова. Тя посочи, че ремонт предстои да започне и в АГ-болницата в морската столица. „За болницата по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“ са осигурени 1,3 млн. лв. 400 000 лв. от сумата са предвидени за медицинска апаратура, а останалите са за ремонт на сградата”, изтъкна председателят на здравната комисия към Общинския съвет. Сред големите инвестиции в общинското здравеопазване тя открои и новата лапароскопска и ендоскопска апаратура на Онкоболницата, за която ОбС одобри отпускането на 500 000 лв.
„Тъй като превенцията е изключително важна част от грижата за здравето, запазихме всички седем профилактични програми, финансирани от общината. Продължаваме и финансовото подпомагане за ин витро процедури на двойки с репродуктивни проблеми. За целта в бюджета са заложени близо 300 000 лв. Предвидени са средства и за здравни помощи на нуждаещи се варненци”, отчете още доц. Цветкова, която по  инициатива на районния ръководител на ГЕРБ – Приморски Лилия Христова представи пред граждани приоритетите в сферата на общинското здравеопазване.
По време на срещата, на която присъстваха и общинските съветници от ГЕРБ Мартин Байчев и Борислав Нанков, бяха дискутирани и въпроси, свързани с Националната здравна карта.
„На 16 май в радио Варна ще се проведе кръгла маса, на която ще се дискутират нарушенията на съня като фактор за възникването на инциденти на пътя. Във фокуса на дискусията ще бъде въвеждането на скринингови програми за анализ на съня на всички рискови групи шофьори”, анонсира доц. Цветкова. Тя информира, че подобна програма е въведена във Варна от миналата година, а анализът на резултатите е предпоставка усилията в тази посока да продължат и занапред. Предстоящият форум се организира от здравната дирекция към общината и ресорната комисия към ОбС, съвместно със специалисти от Медицинския университет в града.

 
<
Budnavarna