Начало » Общност » Варна сред градовете с най-много бездомници

Варна сред градовете с най-много бездомници

Повече от 780 бездомници кръстосват улиците на страната ни, 500 от тях са в столицата. Целогодишно в София работят 3 центъра за временно настаняване, като общият им капацитет е 510 души. Това показа проверка на „Монитор“. Местата, където са разположени, са Илинден, Красна Поляна и Люлин. През зимата с цел осигуряване на топло място за тези, чиято съдба е на открито, отваря и един кризисен център с филиал в Захарна фабрика. Максимално там могат да бъдат приютени 170 души. „Имаме възможност да приемаме и малко над капацитета. През най-студените зимни дни се е случвало да приемаме по-голяма бройка. Столична община изключително активно работи с болниците, защото повечето от тези хора не са здравно осигурени. Общинските медицински заведения им оказват помощ срещу заплащане от наша страна.

През зимния сезон лечебните центрове приемаха дневно поне по двама – трима бездомника“, коментира Мина Йовчева, директор на „Социални дейности“ в Столична община. На второ място по брой бездомници след София се нарежда Русе с 200, следван от Варна, Велико Търново, Стара Загора и Добрич.

Причините тези хора да останат на улицата са различни, а някои от историите им се загнездват дълбоко в сърцето. Дали са изгонени от децата си, загубили са жилището си в резултат на заем от лихвар, или пък са просто престъпници – на улицата няма значение, там важи законът „по-силният оцелява“. И тук идва ролята на сезонната миграция – бездомници от всички краища на България идват да пробват своя шанс за по-добър живот. „Най-голям брой има от Северозапада, но има и от Южната и Западната част на страната.

Част от тях остават временно на улицата, но не могат да си намерят препитание, след което търсят подкрепа в центровете. В случай че решат да се завърнат в градовете си, ние ги извозваме. За тази цел сме сключили споразумение с БДЖ, които безплатно ги връщат“, обяснява Мина Йовчева. Средната им възраст без значение в кой край на България се намират е 50 години. В София и Велико Търново обаче се наблюдава тенденция на рязко падане на възрастовата граница – все по-често можем да срещнем някой подритнат от съдбата, който едва е навършил 30 години.

 
<
Budnavarna