Начало » Култура » Откриват втора част от юбилейната изложба на скулптора Христо Христов

Откриват втора част от юбилейната изложба на скулптора Христо Христов

Втората част от мащабната юбилейна изложба на варненски скулптор Христо Христов ще бъде открита от 18ч. на 31-ви май в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Изложбата представя 55 произведения – бронзови скулптури, живописни платна и рисунки, подредени в пространствата и се осъществява с партньорството на галерия Le Papillon.

 

„Изкуството на Христо Христов е многопластово – като стилистика, естетика и културни измерения. То е монументално – като начин на изразяване, експресивно и категорично – като цвят, композиция, послания. Авторът често се вълнува от живота на човека – главният герой на неговото творчество. Виждаме загадъчно пресъздадени общочовешките мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествената радост от живота и от сбъднатите постижения, като движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се появяват у зрителя“, посочва Виктория Митева, инициатор на изложбата.

 

Христо Христов е роден в гр.Варна. През 1982г. завършва Специализирано училище за художествена обработка на камъка в с.Кунино, а през 1994г. – Националната художествена академия в София, специалност скулптура в класа на проф. Димитър Бойков. От 1994г. е член на СБХ. От 1995г. излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия.

 
<
Budnavarna