Начало » Политика » Семинар „Година на туризма между ЕС и Китай“ се проведе във Варна

Семинар „Година на туризма между ЕС и Китай“ се проведе във Варна

Тристранен семинар „Европейска година на туризма между ЕС и Китай 2018“, част от Председателството на България на ЕС, се проведе в курорта „Златни пясъци“ край Варна. Организатор на събитието са Европейският икономически и социален комитет, Министерството на туризма и Икономическият и социален съвет на България. За първи път проявата е изнесена извън Брюксел, като е избран регион, който е разпознаваема туристическа дестинация.

 

„Радвам се, че нашите гости от Китай лично имат възможност да се уверят в красотата на нашето черноморие, на отличните възможности за спа процедури с минерални водоизточници, както и да разгледат уникалното Варненско съкровище – най-старото обработено злато в света, което се съхранява в Регионалния исторически музея“, каза кметът Иван Портних, който приветства участниците в срещата. „Вярвам, че инициативата „Годината на туризма между ЕС и Китай“, ще даде шанс да засилим двустранните контакти и реализиране на неизползвания потенциал между нас. Добър пример в това отношение са взаимоотношенията между Варна и побратимения китайски град Нинбо, с който работим в различни сфери на обществения живот“, допълни той.

 

Поздравления отправи и Любен Кънчев, зам.-министър на туризма. „Участваме в тази среща, за да намерим възможности да работим по-добре, по-качествено, по-успешно с Китай. Едно от решенията е да бъдат създадени европейски, балкански маршрути, които да провокират интерес в китайските туристи, защото те търсят по-големи пространства в Европа“, каза той. Стана ясно още, че през м. г. 25 000 китайци са посетили България. В срещата участваха още Диляна Славова – председател секция „Външни отношения“ на Европейския икономически и социален комитет, Хуан Мендоса Кастро – член на Европейския икономически и социален комитет, Цуей Хундзиен – член на Икономическия и социален комитет на Китай.

 
<
Budnavarna