Начало » Политика » Павел Христов: Държавите от Черноморския регион задълбочават сътрудничеството си в областта на туризма

Павел Христов: Държавите от Черноморския регион задълбочават сътрудничеството си в областта на туризма

Задълбочаването на сътрудничеството между държавите от Черноморския регион  в областта на туризма ще бъде във фокуса на предстоящата среща на ресорните министри от страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Конференцията, която ще се проведе на 14 юни в България, ще зададе насоките за развитие на сектора през следващите 2-3 години. Това коментира народният представител от ГЕРБ Павел Христов, който заедно с парламентарния си колега от ПГ „Обединени патриоти” Валентин Касабов взе участие в бизнес-форум между държавите-членки на ЧИС и Беларус.
„Територията на страните от ЧИС представлява пазар с 332 млн. потребители и общ вътрешен продукт от 3,6 трилиона щатски долара. Черноморският регион разполага с изключителни природни ресурси и включва редица дестинации с огромен туристически потенциал. Само през 2016 г. той е посетен от 115 млн. туристи, които представляват 19% от европейския туристопоток. Печалбата от туристическата дейност за същата година надхвърля 51 млрд. евро”, отчете Павел Христов, който е представител на България в Парламентарната асамблея на ЧИС. Той допълни, че Работната група по туризъм към ЧИС е натоварена със задачата да разработи винени маршрути на Черноморския регион. „Като част от този проект страната ни ще се включи активно с 12 винено-кулинарни дестинации, определени чрез съвместната инициатива на Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите”, припомни варненският депутат.
Той акцентира върху изобилието и многообразието на термоминерални води и калолечебни находища в Черноморския регион. „Това е предпоставка за сериозен ръст на търсенето на услуги, свързани със СПА, балнео и уелнес туризма. Потенциал за устойчиво развитие обаче имат и проектите в областта на морския, зимния, културния, гастрономическия туризъм”, отбеляза още Павел Христов в изказването си на форума в Минск. По думите му промотирането на Черноморския регион като водеща туристическа дестинация е част от усилията на България в качеството й на страна-координатор на работната група.
В приветствието си към участниците на форума народният представител обърна специално внимание и на успешното сътрудничество между България и Беларус в областта на туризма. „Страната ни е сред предпочитаните туристически дестинации за беларуските граждани, за които Министерството на външните работи издава туристически визи по максимално облекчена процедура. Със задоволство отбелязваме и желанието на Беларус да облекчи визовия режим за туристически цели, като въведе възможност за безвизово влизане за период не по-дълъг от 5 дни за гражданите на държавите-членки на ЕС”, посочи Павел Христов. Като принос за развитието на двустранните отношения в областта на туризма той отбеляза ежегодното участие на България със свой информационен щанд на Международното туристическо изложение „Отдых“ в Минск, както и подписаните 40 споразумения за побратимяване между български и беларуски градове. Депутатът определи като сериозен недостатък липсата на чартърни полети между двете страни, но изрази позицията, че решение на този въпрос може да се търси в рамките на някои от работните формати с ЧИС или на Междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество. Възможност за по-активна обмяна на опит и добри практики Павел Христов вижда и в областта на бизнеса.
В рамките на форума в Минск, който се провежда по инициатива на Търговско-промишлената палата на Беларус, народният представител от ГЕРБ се срещна с редица предприемачи от сектори като информационни технологии, сигурност, туризъм, храни и земеделие. В дискусия с китайска делегация, която е част от евразийския център „Един пояс, един път”, бяха обсъдени проекти, свързани с визията за развитие на Новия път на коприната, която открива перспективи за инвестиции в България и в частност в черноморските ни общини.

 
<
Budnavarna