Начало » Култура » С пиесата „Албена“ откриват Международния театрален фестивал „Варненско лято“

С пиесата „Албена“ откриват Международния театрален фестивал „Варненско лято“

XXVI издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ започва на 1-ви юни. Началото ще бъде поставено с една от най-значимите за българската драматургична класика пиеси – „Албена“ от Йордан Йовков, в нов прочит на доайена-режисьор Красимир Спасов на театър „Българска армия“. Постановката е част от тазгодишната българска селекция на фестивала и ще се играе на 1-ви и 2-ри юни от 19:30 ч. в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“.

 

Официалното откриване ще продължи на площада с атрактивно шоу във въздуха в 21:45 ч., когато на площад „Независимост“ италианската компания „Ивенти Вертикали“ ще зарадва жителите и гостите на Варна с необичайния спектакъл „Търси се“, представен в над 20 държави из цял свят. Специално високо скеле ще се превърне в сцена на криминална история, разиграна на метри над земната повърхност, в съчетание с въздушна акробатика, танц, театър и видеопрожекция. Входът е свободен.

 

На 2-ри и 3-ти юни на сцена „Филиал“ програмата продължава с нашумелия спектакъл „Редки тъпанари“ на режисьора Стефан Москов (Драматичен театър – Русе). Той пренася в театъра филмовата италианска криминална комедия „Неизвестни извършители“, номинирана за „Оскар“ през 1958 г. Група непохватни крадци се опитват да оберат заложна къща. Освен да натрупат бързи пари, те искат и да станат известни, което е в пълно противоречие с „работата” им. Спектакълът отново демонстрира находчивостта на игровия театър на Теди Москов, а актьорите с неизменен усет за комичното извличат най-яркото и характерното в техните удивително непохватни герои. Сред тях са Мая Новоселска, Александър Сано, както и Явор Бахаров, чието изпълнение му донесе „Икар“ и номинация за „Аскеер“. Спектакълът ще се играе на 2-ри юни от 19:15ч. и на 3 юни от 19:30 ч., в Драматичен театър – сцена Филиал.

 

На 2-ри юни международната селекция на фестивала ще представи с прожекция едно от големите театрални събития в Русия и Европа през последната година- спектакълът на младата звезда на новия руски театър Тимофей Кулябин върху „Три сестри“ от А. П. Чехов (Театър  „Красный факел“, Новосибирск). Кулябин не само осъвременява пиесата, но кани преподавател по жестомимичния език на нечуващите хора да се включи в работата с актьорите. В резултат целият актьорски състав пресъздава пиесата, говорейки единствено с жестове, движения и звуци на предметите, докато текстът на Чехов тече на субтитри. Така по много жив начин се създава изключително силен, поетичен и въздействащ образ на затворения свят на неговите герои и на техния стремеж и същевременно неспособност да се разбират един друг. Спектакълът печели националната театрална награда на Русия „Златна маска“ 2017 за цялостен актьорски ансамбъл и се представя на най-големите театрални фестивали в Европа. Във Варна може да се гледа в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център на 2-ри юни, с превод на руски и български, както и на 5-ти юни- с превод на английски и български.

 

На 1-ви юни фестивалът предлага и специална програма по случай Деня на детето. От 11 ч. Кукленият театър кани малките зрители на спектакъла „Трите феи“, а от 16 ч. на сцена „Филиал“ Драматичният театър представя „Сън“ – един спектакъл за юноши по Магда Борисова, отличен за „Майсторско представяне на съвременна българска драматургия“ на Международния театрален фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ – Търговище 2018.

Билети на касата на Драматичен театър – Основна сцена, и на bgbileti.com.

 
<
Budnavarna