Начало » Култура » Виолета Тончева с книга, посветена на Варненския драматичен театър

Виолета Тончева с книга, посветена на Варненския драматичен театър

Увлекателен разказ за знакови постановки и за любими лица от ДТ „Стоян Бъчваров“ през близо 100-те години на неговото съществуване, това можем да очакваме от книгата на Виолета Тончева „Пристрастно. Театърът на Варна“, с премиера на 11 юни, 11.00, Сцена Ротонда, научи BudnaVarna.bg.

Книгата е част от 100-годишния юбилей, който театърът ще чества през 2021 година и ще бъде представена от проф. дин Николай Йорданов, автор на встъпителните думи и консултант на изданието. Учредяването по този повод на Инициативен комитет с изтъкнати театрални творци от Варна и страната ще бъде важен акцент от премиерата.

„Пристрастно. Театърът на Варна” надгражда досегашните историографски, театроведски и публицистични издания, посветени на историята на Варненския театър, като доосмисля миналото с нови гледни точки и хвърля светлина върху актуални театрални практики. В нея ще намерим множество интервюта с режисьори, актьори, сценографи, композитори, драматурзи от различни поколения. Прегледност в материята внасят двата раздела: „Лицата на Варненския театър” с акцент върху личностите и „Театралната лаборатория” с фокус върху изграждането на знакови постановки от последните години, включително с рефлексиите на критици, театрали и журналисти.

Виолета Тончева е германист, радиожурналист, преводач на книги и разкази от немски език, пиар на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Автор на книгите „Книга за Радио Варна. Традицията задължава” и „Книга за Радио Варна. Традицията е модерна”, сборника с литературна критика „Разказването на света. Литературни рефлексии” (изд. ФИЛ”, 2015), многобройни публикации за театър, опера, литература и медии в различни печатни и електронни издания.

 
<
Budnavarna