Начало » Общност » Руснаци развиват квартирен туризъм във Варна, хотелиери недоволстват

Руснаци развиват квартирен туризъм във Варна, хотелиери недоволстват

Руски собственици на ваканционни имоти по българското Черноморие ги отдават под наем, като това става нелегално и без да се плащат данъци и такси. Това разкри пред Дарик председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Павлин Косев.

В момента голяма част от имотите на руски граждани по морето у нас се отдават по този начин. Под наем за седмица-две се отдават апартаменти край морето и не само. Руските туристи идват с ключове като приятели или роднини на собственика. „Идвайки с ключ няма как да разберем дали са реални туристи. По този начин много тънко се заобикалят туроператорите, не се плащат и данъци”, обясни Косев.

Квартирният туризъм се наблюдава от няколко години, но напоследък тенденцията се засилва. Дори в интернет вече има създадена букинг система, където руснаците споделят своите имоти и се осъществяват контактите с наемателите, обясни Косев. По думите това се прави незаконно.

В повечето случаи са нисък и среден клас туристи, като има малки изключения. Цените започват от 10-15 долара за нощувка, но могат да достигнат и много високи нива.

Нишата в бранша вече са усетили и българи. В последните две години нашенци наемат апартаменти на руснаци за 3 месеца, като след това ги отдават на вечер.

Според председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, квартирният туризъм е нелоялен конкурент на градските хотели. А нещо като патентен данък може да ограничи този бизнес.

източник: Дарик

 
<
Budnavarna