Начало » Култура » Траки, дервиши и Орфей – под един покрив

Траки, дервиши и Орфей – под един покрив

Стартира Седмицата на документалното кино във Фестивален и конгресен център от 18 до 28 юни.

 

На нея любителите на езотериката, историята и философските прозрения  ще видят осем филма на режисьора Стилиян Иванов. Стилиян има повече от 40 документални филми – за Ванга, Емил Димитров, Лили Иванова, Вера Кочовска, Валя Балканска, Надка Караджова, Хачо Бояджиев, Преподобна Стойна, Петър Димков и др.

 

Филмът „Истината за Орфей“ се снима в 14 държави, а „Траките“ се разпространява на DVD в цял свят. Във филмите си, както и във водените от него уъркшопи, Стилиян представя личните си срещи с “необикновените” прояви на невидимия свят от ашрамите на Индия до шаманите на Канада и от пирамидите на Египет до Нотр Дам във Франция.

 

И независимо дали провежда уъркшоп по себепознание в България или в Канада, филмите за Орфей,  за Бялото братство или за  Ванга впечатляват аудиторията с основната идея, а именно, че Душата ни е безсмъртна и че се преражда от живот в живот за да се усъвършенства.

А ето какво да очакват зрителите във Фестивалния комплекс на Варна с кратка анотация на два от филмите на Стилиян:

 

„Дервишите – мистиците на Изтока” е  разказ за въртящите се дервиши на Руми, за вярата в безсмъртието на човешката душа. За остроумието на суфитата. Дервишите наречени още мистици на Изтока са мюсюлмани, които вярват в безсмъртието на душата, свързвайки се по този начин с хилядолетните духовни практики от Индия до Америка.

 

Дервишите предават Знанието избирателно, лично между учител и ученик. За щастие или не, широката аудитория свързва дервишите с външната проява на тяхната вяра – танцът, наречен “сема” е въртене около оста на поклоника, който изпада в транс и се свързва с Бога.

 

Филмът „Траките” е  първото атрактивно и задълбочено изследване на научната теза, че в основата на европейската цивилизация стои тракийската култура. Филмът разказва за обичаите и вярата на народа населявал Балканите от третохилядолетие пр.Хр. до началото на новата ера.

 

В него можете да видите не само „визитната картичка“ на траките – златото, но и много скрити до този момент артефакти, които доказват, че наред с елинизма в основата на европейската цивилизация стои и тракийската култура. Лентата е изключително ценна и с интервютата с най-известните траколози в света.

 
<
Budnavarna