Начало » Общност » Процентът на обхват при имунизациите във Варна покрива средния за страната

Процентът на обхват при имунизациите във Варна покрива средния за страната

По отношение на покриването на имунизационния календара Варна стои в рамките на средните стойности за страната. Това каза в морската столица главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той се включи в дискусия по проблеми, свързани с имунопрофилактиката в България.

„Разликите не са толкова по региони, колкото по прием и по възрасти. Висок е процентът на обхващане при имунизациите, които се правят още веднага след раждането- туберкулоза и хепатит Б. Там обхватът е близо 97-98%. С възрастта обхватът намалява значително. Най-голям е процентът в училищна възраст при реимунизациите, както и при възрастните хора за дифтерия и тетанус. Там процентът е около 60 на сто.“, коментира д-р Кунчев. Той допълни, че ако една държава иска да няма проблем с дадено заболяване, трябва да има покритие с имунизация от поне 95%.

„У нас при някои ваксини има още накъде да се работи. Процентите на обхват на населението срещу някои заболявания са между 90-95%.“, посочи специалистът.

В България имунизационният календар има задължителна и препоръчителна част. В първата се обхващат 11 заболявания.

„Тези антигени никак не са много при положение, че всяко новородено още от раждането си се сблъсква с хиляди антигени. Не може да се каже, че имунната система се натоварва с 11-те антигена, защото би било еднозначно да кажем, че очите се натоварват от гледане.“, коментира Кунчев.

По думите на специалиста няма големи разминавания между българския календар и този на други страни. От медицинска гледна точка няма никаква разлика по отношение на задължителните и препоръчителните ваксини. При първите разходите се поемат от държавата, а при вторите от родителите.

По думите на д-р Кунчев най-рискови групи, които има опасност да не попаднат в обхвата на имунизацията, са на ромското малцинство и на хиперинформираните майки в интернет.

 източник: Морето.нет
 
<
Budnavarna