Начало » Политика » Таня Петрова: До 18 юни се приемат предложения за промени в Закона за развитие на академичния състав

Таня Петрова: До 18 юни се приемат предложения за промени в Закона за развитие на академичния състав

Народният представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по образованието и науката Таня Петрова участва в дискусия, посветена на промените в Закона за развитие на академичния състав. Форумът, организиран от Съюза на учените – Варна, се състоя в обновената Първа аудитория на Медицинския университет в морската столица.
Представителите на университетската общност поставиха пред депутати и експерти своите въпроси относно правилата и подготовката за израстване на академичните кадри. Специално за срещата във Варна пристигнаха Маргарита Йорданова и Бисер Банчев, които участват в разработването на законовите текстове в качеството си на референти към ресорната комисия в Народното събрание.
„Благодаря на Съюза на учените във Варна и на неговия председател проф. д-р Виолета Йотова за инициативата да дискутираме теми, които силно вълнуват научната общественост. Би било полезно такива форуми да се организират и в други градове на страната. Като депутат от Варна проведох редица срещи с представители на академичната общност в града и се радвам, че много от предложенията, постъпили от варненските висши учебни заведения, намериха отражение в законовите промени”, коментира Таня Петрова и призова заинтересованите от проблематиката да бъдат активни и да внесат своите предложения. „Срокът за това изтича на 18 юни. Министерството е отворено за всякакви предложения, а в комисията по образованието и науката работим изключително обединено за развитието на академичните закони, така че предприетите промени, които са свързани с висшето образование, с реализирането на младите хора в научните среди, да бъдат наистина успешни”, отбеляза варненският народен представител.
По думите й в момента работна група към Министерството на образованието и науката подготвя правилника за прилагане на закона. „В работната група участват представители на ректорите на всички висши учебни заведения в страната, така че с тях тече непрекъснат диалог. В правилника сме предвидили възможност да бъдат отразени спецификите на отделните учебни заведения, като се вземат под внимание и критиките към съществуващите доста либерални изисквания за заемане на академични длъжности и получаване на научни звания в някои висши училища”, обясни пред журналисти Таня Петрова.
В рамките на дискусията бяха повдигнати въпроси относно мерките срещу плагиатството,  изискванията за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности, принципите за съставяне на научното жури, административният контрол. Отчетена бе връзката на Закона за развитие на академичния състав със Закона за висшето образование, който също допълва комплекса от реформи в сектора и чието обсъждане в парламента предстои през октомври.

 
<
Budnavarna