Начало » Култура » Книга по случай един век на варненския театър излиза изпод перото на Виолета Тончева

Книга по случай един век на варненския театър излиза изпод перото на Виолета Тончева

Заглавието  „Пристрастно. Театърът на Варна“ от Виолета Тончева, изд. „ФИЛ“ 2018  е първото от поредицата събития през следващите 3 години, с които ще бъде ознаменуван вековният юбилей на Варненския театър „Стоян Бъчваров”.

Книгата надгражда досегашните историографски, театроведски и публицистични издания, посветени на историята на Варненския театър, като доосмисля миналото с нови гледни точки и хвърля светлина върху актуални театрални практики. В защита на тезата, че историята се прави от личностите, Виолета Тончева улавя хода на театралното време в интервюта с режисьори, актьори, сценографи, композитори, драматурзи от различни поколения.

По повод 100-годишния юбилей на Варненския театър, който се изпълва на 12 март 2021 година, бе учреден ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ с изтъкнати общественици, театрални дейци и публични личности, които са съпричастни към голямото събитие в театралната история на Варна и България.

На поканата за участие в комитета, отправена от Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и ръководството на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ се отзоваха кметът на Варна Иван Портних, заместник-кметът Коста Базитов, директорът на дирекция Култура в Община Варна Антония Йовчева, варненските депутати в Народното събрание Емилия Милкова и Таня Петрова, проф. дин Николай Йорданов, директор на МТФ „Варненско лято“, театралната легенда Грациела Бъчварова, емблематичният актьор Михаил Мутафов, дългогодишният драматург на театъра Сия Папазова, режисьорът и предишен директор на тетъра Костадин Бандутов, актьорите Свилен Стоянов и Цветина Петрова, поетесата и президент на Славянска академия Елка Няголова, галеристът Валерий Пощаров, поетесата и художник Драга Дюлгерова, собственикът на издателство „ФИЛ“ Георги Филипов, преводачката Росица Бърдарска, архитектите Станчо Веков и Огнян Каменов, журналистите Кирил Аспарухов, Емилиян Ялъмов, Кръстина Маринова, Полина Петрова, Здравко Буйнов, преподавателката по литература Валентина Райкова, поетесата и психолог Мариела Русева, директора на сайта „Будна Варна” Калоян Георгиев и други.

Имената им са вписани в края на безценен архивен документ – „Дневник на помощник-режисьора на Варненския театър”, който се води от първия творчески сезон 1921/22 година и ще завърши с юбилейния сезон 2020/21 година.

Важен момент в програмата за 100-годишния юбилей на театъра е поканата от г-жа Даниела Димова за завръщане на варненска сцена на Явор Гърдев, Галин Стоев и други именити съвременни режисьори. След знаковите си постановки от началото на този век „Бастард“, „Марат/Сад“, „Крум“, „Пухеният“ и „Калигула“, сега Явор Гърдев отново работи с варненската трупа. Премиерата на неговия режисьорски прочит на „Драконът“ от Евгений Шварц предстои през октомври. Водят се преговори за нови постановки и с известни театрални творци от Полша и Румъния.

фотограф: Мариела Русева

автор: Здравко Буйнов

 
<
Budnavarna