Начало » Общност » Местят децата от НУ „В.Левски“ в Морската гимназия

Местят децата от НУ „В.Левски“ в Морската гимназия

Децата от начално училище „Васил Левски“ в район Аспарухово ще бъдат преместени до Нова година във Варненската морска гимназия. Това съобщи началникът на общинския отдел „Образование“ Елена Кенарова на среща с протестиращи родители на ученици от школото. Децата от подготвителната група, които сега са в ДГ45“Морски свят“ при добри условия, ще останат там, уточни тя.

 

Протестиращите майки и бащи научиха с неодобрение, че сградата на училището няма да готова за първия учебен ден – 15 септември, и не скриха недоволството си от това.

 

На срещата, която се проведе в пленарната зала на общината, протестиращите родители потърсиха сметка от кмета Иван Портних за положението със затвореното поради проблеми с конструкцията новопостроено училище. Те настояха то да отвори врати на 15 септември и поискаха да разберат кой е подписал документите за пускане в експлоатация на сградата на школото. Портних обясни, че проблемът  е отпреди 6 г., когато той не е бил кмет. Прокуратурата е тази, която ще потърси отговорност от хората, сложили подписи за готовността на сградата, отговори той. Има законови процедури за предприемане на ремонт, които не можем да прескочим – изработване на проект, издаване на разрешение за строителство, обявяване на обществена поръчка и други. В най-добрия случай можем да сключим договор с изпълнител до 30 октомври т.г. Това означава, че първият основен етап от ремонта ще приключи до 31 декември 2018 г., обясни кметът.

 

Някои от родителите възроптаха срещу преместването на децата във Варненската морска гимназия, защото там ще съжителстват с гимназисти и с всички произтичащи от това последствия – вулгаризми, наркотици и други. Други обвиниха кмета в безмълвно бездействие. Борим се да имаме деца и да останем заедно с тях в тази държава, заявиха те.

 

Учениците от НУ „Васил Левски“ ще бъдат върнати в сградата си, само когато тя няма да създава опасност за живота им, бе категоричен кметът.

източник: Черно море

 

 
<
Budnavarna