Начало » Култура » През октомври Варна ще стане домакин на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

През октомври Варна ще стане домакин на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

От 4-ти до 7-ми октомври, ще се проведе Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми в Община Варна. Това съобщи председателят на ОС на БЧК – Варна Илия Раев, на пресконференция.

Тазгодишният формат е под мотото „Агресия и хуманизъм“. Новото във фестивала е провеждането на Есенна академия, която ще включва три сегмента. Първият е дискусионен, ще бъдат засегнати актуални проблеми като социални конфликти, неравенства, миграционни проблеми, бежански потоци, екология и др. Вторият сегмент ще е обучителен, а третият е самата филмова програма.

В програмата ще бъдат включени 8 игрални филма и няколко документални. Изданието тази година няма да е със състезателен характер, обяви художественият директор проф. Божидар Манов.

Той разкри някои от по-известните заглавия на филмите като „Какво сънуват слепите“ на известен италиански режисьор. Документалният филм „Нейната изповед“, който разказва историята на залятата с киселина българка Костадинка Кунева, която към момента е синдикален лидер в Гърция и евродепутат в европейския парламент.

На фестивала ще бъдат поканени над 125 гости, сред които популярни актьори, режисьори, сценаристи, журналисти, общественици.

Миналата година участваха 1892 филма, 203 бяха одобрени от селекционната комисия.

Фестивалът е създаден през 1964 г., но през 90-те години замира. Възстановен е през 2014 г. с помощта на Медицинския университет и БЧК.

 
<
Budnavarna