Начало » Общност » Събират средства за паметник на моряка във Варна (виж проекта)

Събират средства за паметник на моряка във Варна (виж проекта)

Кампания по събиране на средства за вдигане на паметник на моряка във Варна организира фондация „Морски съдби“, научи BudnaVarna.bg.

Вече има избран проект за визията на монумента. Определено е и мястото, където да бъде поставен паметникът. Идеята е да бъде разположена на бул. „Сливница“ до Фестивалния и конгресен център. Според проекта трябва да бъде вдигнат постамент с височина от над 7 метра, който да представлява стилизиран нос на кораб. Върху него ще бъде разположена фигура на моряк- висока близо 3 метра. В ръцете си ще държи бинокъл с вперен поглед в морето. В основите на монумента ще бъдат вградени шест плочи с размери 30х30, който ще символизират различните морски професии: корабоплаване, пристанищна дейност, корабостроене и кораборемонт, морско инженерство, водолазна дейност, риболов.

За реализацията на проекта ще бъдат необходими около 300 хил. лева. За набирането на сумата само преди дни стартира специална кампания. Зад инициативата застават Община Варна, Военноморските сили, Варненска и Великопреславска митрополия, Военноморски музей, „Морска администрация“ и представители на морския бранш. Всички те участват във фондация „Морски съдби“, която е сдружение с идеална цел за построяване на паметник на моряка във Варна.

На обществени места ще бъдат поставени кутии за дарения.

Разкрита е и дарителска сметка:

IBAN BG 73 RZBB 9155 1067 9991 19 BGN

Райфайзен банк, Офис Варна

Фондация „Морски съдби“

бул. „Чаталджа“ 49Б

9002 Варна

EIK: 175 465 434

 
<
Budnavarna