Начало » Общност » Близо 30 медицински пункта са разкрити по плажовете във Варна

Близо 30 медицински пункта са разкрити по плажовете във Варна

снимка: Будна Варна

Близо 30 медицински пункта са разкрити по плажовете във Варна и в курортните комплекси. Инициатива за извънболнична помощ е на общинското здравно заведение „Света Клементина“ и се извършва за тринадесета поредна година.

Доктор Георги Димов е реаниматор и спешните случаи са ежедневие за него в болницата. През лятото обаче разчита на уменията си за да се грижи за летовниците на плажа.

По обед плажът вече е пълен с туристи, температурите са високи и в кабинета започват да идват първите пациенти. Най-често се оплакват че им е прилошало.

Рядко се вслушват. Повечето като минат няколко дена и забравят всичко, което сме казали, но като цяло имаме и доста тежки случаи, обяснява д-р Димов.

Алкохолът оказва се е най-честата причина летовниците да попадат в неговия кабинет. Особено младежите, които цяла вечер се забавляват с алкохолните турове в курортните комплекси и после отиват на плаж.

19-годишно момиче, германка, при което ни извикаха спасителите. След един час вече беше в абсолютно добро състояние, контактна, адекватна, движеше се и обясняваше колко я е срам от това, което се е случило, посочва медикът.

За доктор Димов плажът е работното му място. Но все пак намира време да влезе и в морето-преди и след работно време.

Гледаме да не прекаляваме, защото не се знае дали в този момент като влезем във водата няма да излезе някой случай и по най-бързия начин да взимаме всички дисаги, добавя още д-р Димов.

 
<
Budnavarna