Начало » Общност » Около 900 са подадените заявления за абонаментно паркиране в „синята зона“

Около 900 са подадените заявления за абонаментно паркиране в „синята зона“

снимка: Будна Варна

Общо около 900 заявления за абонамент са подадени от живущи и юридически лица в обхвата на „синята зона“. Това съобщи шефът на предприятието „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

Приемът на документи започна на 26 юни и продължава и към момента. Някои от заявленията са получили отказ. Причината е, че подателите са от друг град или квартал на Варна извън обхвата на зоната. Основно изискване е заявителят да е с постоянен адрес и този в талона за регистрация на автомобила да е същия.

В зоната за платено паркиране в идеалния център на Варна са обособени общо 2603 паркоместа. Зоната обхващ карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“.

Осигурени са и 106 фиксирани и обозначени места за преференциално паркиране на автомобили, превозващи хора с трайни увреждания, без заплащане до 3 часа.

Месечният абонамент за живущите е 5 лева, а за година 55 лева. Едно домакинство може да подаде заявления най-много за два автомобила. Абонаментът за втория е 10 лева на месец.

Локално паркиране в „синята зона“ се предоставя на търговци, на които административният адрес, където осъществяват съответната дейност, е идентичен с адреса на обособения нежилищен имот. Подаването на документи също може да бъде онлайн или в Центъра за административно обслужване, като се представят: свидетелство за регистрация на МПС, собственост на фирмата; документ, доказващ валидно правно основание за ползване на ППС, в случай че не са собственици; нотариалния акт за собственост или договор за наем. Цената за паркиране е 150 лв. на месец или 1650 лв. за 12 месеца.

За граждани и фирми е осигурена възможност и за „служебен абонамент“, която гарантира паркомясто. Документи се подават на адрес „Цар Симеон I“ № 26. Цената съответно е 350 лева на месец или 3850 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.

 
<
Budnavarna