Начало » Общност » Изкупиха картините на баба Костадинка за ден

Изкупиха картините на баба Костадинка за ден

Историята на една възрастна жена, който трогна хиляди в социалните мрежи! 93-годишната Костадинка Колева рисува и продава картините си на пазара във Варна, за да си купува храна и лекарства и да помага на болната си внучка. На тази преклонна възраст жената не проси, не моли, а просто продава изкуството си!

Историята на 93-годишната Костадинка Колева за първи път беше разказана във Facebook. Валентина Андонова се трогнала от възрастната жена, която всеки ден седи часове наред на пазара и продава картините си. Публикувала нейни снимки с призив всеки, който може – да си купи от изкуството на Костадинка. И само за два дни десетки хора откликнали.

„И започнаха да прииждат хора. Останаха 3-4 картини и ги изложихме и опашка от хора имаше. Не знам, аз просто не бях на себе си“, разказва Румяна Кротева, дъщеря на Костадинка.

Сега възрастната жена отново е в дома си, приведена над поредното платно. Цари пълна тишина и само изцапаните с маслени бои ръце на Костадинка се движат. Въпреки, че артрита я мъчи, бърза да рисува, защото всичко е изкупено, а и е затрупана от поръчки.

„Две големи картини рисувам на ден. От една страна ми е леко, но от друга страна, много ме боли гърба. Никакво лекарство не пия, нямам възможност, скъпи са лекарствата и нямам възможност да купя. Сега, както стана това нещо, вчера ми донесоха 100 лева от някаква жена, като подарък ми ги е дала“, разказва Костадинка Колева.

Костадинка живее с дъщеря си и зет си, които са безработни. Всеки спечелен лев от продажбата на картините отива за храна и за болната внучка на Костадинка. Възрастната жена обаче е твърде горда за да признае пред нас колко често е нямала пари дори за хляб.

Без да вдига очи от картината, Костадинка ни разказва за живота си. Разбираме, че за своите 93 години зад гърба си е преживяла много трудни моменти, но рисуването винаги й е помагало да се справя с проблемите.

„Това е Божия дарба. Никой не ме е учил. В гимназията съм рисувала. Учителят тогава много ме хвалеше. Ходихме в Морската градина, рисувахме природата. Сега ме накарайте да рисувам, не мога да рисувам природа“, добавя Костадинка Колева.

По професия Костадинка е била акушерка. Заради заболяване на очите обаче се налага да смени работното си място. Вместо да изражда бебета, тя започва работа в детска ясла, за да кара децата да се усмихват.

„Там бях фурия, защото всичко, което трябваше да го правя, аз го правех с много голяма любов, с охота и цели стени рисувах в игралните, където са децата“, разказва Костадинка Колева.

Костадинка е събрала достатъчно снимки, които да превърне в прекрасни картини. Решила е когато отново нарисува достатъчно да върне на своето местенце на пазара, за да продължи да помога на близките си.

Budnavarna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *