Начало » Общност » Безумните въпроси, на които живеещите край морето са принудени да отговарят

Безумните въпроси, на които живеещите край морето са принудени да отговарят

Вероятно на всеки морски човек понякога му се е налагало да отговаря на безумни въпроси, свързани с факта, че е бил привилегирован да се роди в град край морето.

Сякаш неговият не морски събеседник наистина вярва, че родените на Черноморието хора сме някакви полубожества с вечен летен тен, способни да преплуват за норматив разстоянието от Варна до Бургас и обратно, и да управляват собствен кораб, досущ като Карибския пират Джак Спароу, коментират колегите от burgas-reporter.com.

 

Съжаляваме, че ще трябва да разбием напук и плаж тези митове и легенди, но нека веднъж завинаги да отговорим на следните абсурдни въпроси.

 

Защо нямаш тен?
Защото сме родени в България, а не в Африка, ехоооо? Ние не сме целогодишни негърчета, не сме на кон (ако се сещате онази безумна реклама на Олд Спайс) и не посещаваме плажа всеки божи ден от летния сезон, защото (представете си!!!) работим и имаме задължения и отговорности. Фактът, че живеем до морето, не ни задължава да се пържим като цаца на плажа по цял ден. Затова простете на морските, които целогодишно са бели като пуканки, и не ги безпокойте с такива въпроси.

 

Как така не можеш да плуваш?
Ами както ти не можеш да караш ски, например, а живееш на няколко километра от Боровец, Пампорово или Банско. Раждаме се на морето, не ВЪВ морето, тоест не сме риби на сухо, които, доближавайки водата, магически придобиват способността да порят неудържимо вълните с крака като плавници или да се гмуркат в дълбините като същински подводници. За да се научиш да плуваш също се изисква воля, усилия и физическа подготовка, както за да караш ски. За съжаление, не на всеки му се отдава. Да не можем да плуваме не е престъпление.
И какво правите на морето през зимата, като е студено? Сигурно е много скучно.
О, да! След края на натоварения летен сезон, настава същински Апокалипсис. Човечеството буквално изчезва от лицето на курорта. Туристите и сезонните работници от (Не)провинцията си тръгват, плажът опустява, затварят заведения и дискотеки, изобщо настава едно страшно мъртвило, почти като във филма „Аз съм легенда” с небезизвестния Уил Смит (който също не е на кон).

 

Може би малко драматизирахме с иронията, но това е поради чувствителността на темата. Да, по-малките курортни градчета действително опустяват, но това не важи за големите градове. Ние също имаме целогодишни барове, дискотеки, заведения и прекрасна Морска градина, в която хората спортуват независимо от сезона. Дори през зимата може да видите смелчаци, плуващи в морето или жадни за адреналин сърфисти, които са на гребена на вълната, въпреки студа и именно заради силния вятър.

 

Така че – не, никак не е скучно, благодарим за въпроса!

 

Не ядеш риба?

Това, че сме морска популация не означава, трябва да консумираме всичко, което е хвърлило хайвера си в Черно море. Съвсем склонни сме да оцеляваме и като се прехранваме с обикновени храни, които консумират и гражданите, живеещи далече от морския бряг.

 

Как така имаш морска болест? Нали живееш на морето?

За съжаление фактът, че сме родени на морето, не ни прави имунизирани от чисто човешките неща, като това да ни прилошее на лодка или кораб. Ние сме обикновени човешки същества – да, страдаме и от морска болест, както и от глупави въпроси.

 

При вас вали ли сняг?

Е, моля ви се, ние сме Черноморската Африка, какъв сняг? Виждаме сняг само , когато ходим на планина. Впрочем, за онова пухкавото нещо, което пада от небето зимата става въпрос, нали?

 

И преди отново да сме прекалили с иронията да отговорим на въпроса.

 

Имаме сняг, разбира се, макар в последно време зимата да ни докарва основно студ и вятър, и все по-малко пухкав сняг. Но децата на 90-те помнят своята Морска градина като зимна приказка, а всеки снежен ден като сбъднал се празник.

 

Всички ли в Бургас се обличат с „Адидас”?

Не, просто всеки, който има Адидас, идва в Бургас, облечен с него, за да се впише в обстановката. И после остава разочарован, като не види очакваната Адидас-зомби атака по улиците на града.

 

Защо блъскаш така солницата в масата?
Три отговора имаме на този въпрос: влага, влага и пак влага. Носим морето навсякъде в сърцето си, както и навиците си, свързани с живота край него. Затова, дори когато сме далеч от него, продължаваме да блъскаме солницата в масата, преди да овкусим салатата, страдайки от заблуждението,че солта се е превърнала в бетон.
Как така всичко далече от морето е провинция?

Учени са доказали, че хората, живеещи до голям водоизточник, са по-щастливи от останалите, които нямат този късмет.

 

Ето защо всеки град, който е далече от морето, за нас – морските хора, е провинция. Пък и кои сме ние, че да оспорваме мъдростта на великия Хемингуей?
burgas-reporter.com
Budnavarna

Коментари 12 коментара

 1. Асол каза:

  Много на сериозно се вземате! Хората не са толкова елементарни. Много от въпросите си ги измисляте сами.Обожавам да съм за няколко дни край морето, но не точно,и само на плажа. И нищо подобно не очаквам от Вас, родените край морето. А относно „прови нцията“, ние, родените в град,край една велика река сме с усещането за принадлежност към европейска култура и аристократизъм, а не живеем в едно курортно селище, колкото и да е голямо то. Така че всичко извън Русе е провинция!!!

 2. Misho каза:

  Русе ? хахахахха имайте поне основно усещане за реалността. Русе си е едно голямо село. В България нормалните градове са София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново. Евентуално те биха могли да имат някакви претенции, всички останали градове са си хубави по своему но , не могат да имат сериозни претенции.

 3. МартинГ каза:

  Моля ви, стойте си в Русе!

 4. Даринка каза:

  Русе?! Много сладко 🙂

 5. Геша каза:

  И-и-и-и-и…..Русе повежда с едно на нула-а-а-а-а…

 6. Теодор каза:

  На мен пък любимото ми (от Силистра съм): „И как така не ходиш за риба?“

 7. Теодор каза:

  Мишо, и аз не съм от Русе, но знам някои неща за града и да ти кажа доста не подготвен се изказа. Действително Русе е може би най-аристократчния град още от времето на Турското робство. Редица неща са се открили и случили първо в Русе и чак тогава в другите български градове. Елементарен пример – Русе е първия наш град, на който улиците получават имена. След освобождението е най-големия град в рамките на Княжество България. Редица заводи и фабрики са открити първо в Русе. Не случайно кандидатурите за столица на новата държава са София, Велико Търново и Русе. Русе „губи служебно“ просто защото е на границата. Русе е първия град с клон на БНБ (без да бройм София, разбира се). Мога да продължа но няма смисъл – всичко го има в интернет. Относно голямото село – там от където е минал комунист трева не никне. Изкуствената индустриализация не само на Русе, а на цялата северна България, доведе до това сега тази част на България да е най-бедната в Европа.

 8. никой някоев каза:

  Влагата е сичко мадафака стойти по нивите и са чуствайти като изпръхнали калъфи ний си пушим цигарките за вас огарките слагайте ги в компост или компот пак е ъп ту дъ скай

 9. кика каза:

  Кой ходи в Русе, той изобщо съществува ли още?

 10. о боже каза:

  хората говорят за морето вие за Ррусе направихте нова статия

 11. И.П каза:

  Най-абсурдният въпрос на брега на Черно море из заведенията е ,,Калмарите пресни ли са“…..Отговорът е ,,НЕ,,ахаххаах в Черно море калмари няма ,но много хора не знаят това, особено ,,кифлите“……..

 12. Nikolay каза:

  Изтървали са и – „На къде е плажа“:D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *