Начало » Общност » Десетина ухапани от змии са лекувани във варненската токсикология това лято

Десетина ухапани от змии са лекувани във варненската токсикология това лято

Около 10 случая на ухапани от змии са имали това лято във варненската токсикология. Нито един не е били сериозен и пациентите не са развили усложнения. Пострадалите са се възстановили успешно. Това каза за BudnaVarna.bg началникът на Клиниката по токсикология към Военноморска болница доц. Снежа Златева.

На студенокръвните влечуги повечето от пациентите на варненската лечебница се натъкнали във вилни зони или на ниви. Потърпевшите са на възраст между 40 и 60 години.

Отровните змии у нас са основно усойница, пепелянка и каменарка, като те се срещат в различни райони на страната. Обикновено змиите не хапят хората, ако не бъдат дразнени. Влечугите са с умерена токсичност и водят преди всичко до локални поражения на мястото на ухапване.

Медиците съветват отровата да не се изсмуква и мястото на ухапване да не се реже с нож. Важно е да не се пристяга крайникът. Това би могло да доведе до още по-тежки увреждания. Най-доброто решение е измиване на ухапаната зона с вода и намиране на лекарска помощ при първа възможност.

 
<
Budnavarna