Начало » Общност » Провеждане на първа пилотна дейност „Организиране на пешеходно събитие по проект „CityWalk” и обучение на пешеходците по безопасност на открито“

Провеждане на първа пилотна дейност „Организиране на пешеходно събитие по проект „CityWalk” и обучение на пешеходците по безопасност на открито“

„Ден без автомобили Варна 2018“ бе събитието, организирано и проведено за втора поредна година съвместно с Община Варна и Сдружение „Вана – Европейска младежка столица“. Европейският ден без автомобили е част от традицията Европейската седмица на мобилността, която се повежда всяка година от Европейската комисия.

Тази година инициативата беше съпроводена с провеждането на първата пилотна дейност „Организиране на пешеходно събитие по проект „CityWalk” и обучение на пешеходците по безопасност на открито“ във връзка с реализацията на проект CityWalk „Към енергийно отговорни места: Изграждане на пешеходни градове в „Дунавския регион“, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. Основната  идея на проекта е да се стимулира градското ходене, да се подобри пешеходната инфраструктура, да се улесни достъпа до различни обществени услуги, както и до градският транспорт, чрез разработване на 10 пешеходни пилотни маршрута на територията на града. Мотото на проект CityWalk гласи, че ходенето е здраве, че ходейки може да се подобри начинът ни на живот, а слизайки по-често от своите автомобили може да се намалят шума и вредните емисии във въздуха. Обучението на пешеходците по безопасност на открито имаше за цел да покаже на гражданите как да се пазят от участниците в движението и съответно как участниците в движението да внимават за тяхната безопасност. За тази цел гражданите имаха възможност да попълнят две анкети: „Анкета за пешеходна допустимост на град Варна“ и „Анкета за пешеходна допустимост за съответен квартал“ с цел оценяване на текущото състояние на пешеходната инфраструктура и какво е необходимо да се подобри. Поради големият интерес над 200 анкети бяха попълнени, резултати от които ще се вземат под внимание при разработването на два плана: „План за пешеходна допустимост на град Варна“ и „План за пешеходна допустимост на конкретен квартал от град Варна“, които ще са факт в края на проекта – месец Юни 2019 година. От началото на проекта над 1000 анкети са попълнени от живущи във всички райони, като събирането на информацията приключва в края на месеца. Резултати от анкетното проучване ще бъдат публикувани на сайта на Община Варна в края на месец Октомври.

Кампанията „Европейски ден без автомобили“ цели намаляване на шума, вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване качеството на живото в големите градове. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение. Идеята е поне за един ден да се лишим от удобството на автомобила и да предпочетем по-здравословен е екологичен начин на живот.

 

 

 
<
Budnavarna