Начало » Култура » Близо 50 заглавия представя филмовият фестивал „Златна роза“

Близо 50 заглавия представя филмовият фестивал „Златна роза“

снимка: Будна Варна

Близо 50 заглавия ще представи 36-тото издание на международния филмов фестивал „Златна роза“, което стартира тази вечер във Варна и ще продължи до 4 октомври. Откриването във ФКЦ в 19.00 часа ще бъде с македонската лента „Тайната съставка“ на Гьорче Ставрески, която е извън конкурсната програма. Това съобщиха пред медии организаторите на събитието.

Основната програма на фестивала включва три модула. Два от тях са с конкурсен характер. В единия сили ще мерят 18 пълнометражни, а в другия 23 късометражни филма. Лентите ще оценяват две журита, в чиито състав има и гости от чужди държави. Председател на 5-членното жури на пълнометражната програма е актрисата и режисьор Диана Добрева. Журито на късометражните филми ще ръководи писателят и сценарист Алек Попов.

Третият модул на фестивала се нарича „Балкански фокус“ и няма конкурсен характер. Ще презентира седем заглавия от Македония, Косово, Турция, Румъния, Черна гора и Сърбия.

Акцентът в тазгодишното издание е върху балканското кино, защото българското залага много на копродукции и то със страни от региона, обясни Жана Караиванова, която е директор на Националния филмов център.

Сред пълнометражните филми, които ще премерят сили в конкурсната програма, са „Възвишение“ на Виктор Божинов, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова, „Ага“ на Милко Лазаров, „Кораб в стая“на Любомир Младенов и копродукцията „Чудо“ на Егле Вертелите. В програмата се нареждат още „Нокаут или всичко, което тя написа“, „Преглед на вътрешните пространства“, „Смартфонът беглец“, „Трансгресия“, „8 минути и 19 секунди“.

36-тото издание на „Златна роза“ ще поднесе и пет премиери. Това са „Мълчанието на сестра ми…“, „Ирина“, „Далеч от брега“, „Времето е наше (Разруха) и „Живи комини“.

 
<
Budnavarna