Начало » Общност » Карго-велосипеди ще заменят бусовете за разнос в центъра на Варна

Карго-велосипеди ще заменят бусовете за разнос в центъра на Варна

Община Варна планира да въведе използването на товарни велосипеди в близко бъдеще. Това разкри Гаро Капрелян, гл. експерт „Териториално сътрудничество“ по време на специализирана конференция за е-мобилност. Най-вероятно те ще се дават под наем и трябва да заместят традиционните бусове и леки коли за разнос на стоки. Механизмът по който промяната трябва да се случи ще бъде забрана използването на лекотоварните превозни средства с двигатели с вътрешно горене в центъра на града. Возилата, подобни на триколки, се задвижват както от човешката сила на каращия колелото, така и от електрически автомобил.

Варненската община възнамерява да закупи няколко от така наречените карго байкове и в началото да ги предоставя бевъзмездно на фирми и граждани. Тази инициатива е част от един от трите европейски проекта за мобилност, в които Община Варна участва.

„На среща за иновации в Копенхаген бяха представени тези карго байкове – обясни за Радио Варна Капрелян. – Има няколко разновидности. Освен за храни и продукти те са подходящи за транспорт на деца, както и на хора в инвалидни колички. Засега не възнамеряваме да променяме инфраструктурата, а тези байкове да се движат по съществуващите улици и велоалеи. Забраната на бусовете да извършват разнос ще доведе до промяната.“

източник: Радио Варна

 
<
Budnavarna