Начало » Общност » Защо чужденците наричат „турския” един от варненските пазари

Защо чужденците наричат „турския” един от варненските пазари

Той е градска забележителност и знаков за варненци. Той е едно от най-оживените места в града денем, защото е най-големият открит пазар във Варна. Там можете да си купите почти всичко – от официална рокля, през железария до риба и дюнер.

Този пазар е наричан с няколко имена. Варненци от десетилетия го наричат Колхозния, въпреки че през годините името му се сменя от Кооперативен на Централен.

За чуждестранните туристи обаче това е Турският пазар, разкри Християн Облаков от Варненското историко-архитектурно дружество. Като екскурзовод той общува непрекъснато с летовници от най-различни държави.

„Никой от чужденците не го нарича Колхозен, нито Кооперативен пазар. Всички го наричат Турския пазар във Варна. Дори веднъж полюбопитствах защо Турския – защото има напомнял за Ориента”, разказа Облаков. Според него донякъде има основание за това твърдение.

Колхозен пазар не може да има в България, защото у нас никога не е имало колхози. Затова е по-правилно да се нарича Кооперативния, е мнението на младия изследовател на миналото на Варна.

Тайната на Колхозния пазар

Най-голямото варненско тържище за плодове и зеленчуци е създадено по времето на социализма. Пространството е било силно урбанизирано след Втората световна война. Преди това там са се намирали старите тракийски квартали, заселени с вълната бежанци след Първата световна война.

Нуждата от пазари във Варна се увеличава, особено по времето на социализма. Градът се разширява много, заради развитието на индустрията и необходимостта от докарване на работна ръка, преобладаващо от по-малките населени места. Така се появява този пазар, който днес е знаков и истинска градска забележителност, завършва разказът на екскурзовода краевед.

източник: Дарик

 
<
Budnavarna