Начало » Общност » Варненски студент сътвори уникална релефна карта на Морската градина

Варненски студент сътвори уникална релефна карта на Морската градина

Студент по архитектура във ВСУ „Ч.Храбър“ сътвори уникална релефна карта на Морската градина.

Идеята на 23-годишният Кристиян Георгиев за създаването на релефна 3D карта се родила, след като в хода на обучението му имал задача да проектира табела за незрящи хора.

„Това нещо прерасна в един по-голям анализ и си дадох сметка, че Морската градина в момента не е обозначена като граници и няма карта, която да ориентира всички посетители, независимо дали са жители или туристи на Варна, в целия парк. Работих повече от година върху проекта със съзнанието, че Морската градина заслужава да бъде представена по едни красив начин на всички и да провокира у хората уважение към това, което имаме и да се гордеем с него!“, разказа за медията ни Кристиян.

Картата е изработена от бронз. Тя ще бъде поставена върху красив постамент до Слънчевия часовник в Морската градина и ще бъде изключително полезна за незрящи хора.

На нея ще бъдат изобразени 3D макетни изображения на 28 архитектурни забележителности, сред които Делфинариумът, Зоопаркът, Морското училище, Дворецът на културата и спорта, Пантеонът, паметникът и музеят на Антон Новак, Летният театър, Аквариумът, Фестивалният и конгресен център, Морските бани, Слънчевият часовник, Обсерваторията, Морска гара и др. Те ще бъдат описани и в легенда, която ще се намира до умаления макет.

Кристиян обясни, че ще се постарае картата да е достатъчно устойчива, за да не стане обект на вандалски прояви и искрено се надява да няма такива посегателства. Той сподели също, че при моделирането на 3 D моделчетата на месинговите скулпурки му помага още едно момче, Калоян Василев.

В момента текат административни процедури  и съгласуване с Министерство на културата за поставянето на картата.

Проектът се финансира отчасти със собствени средства на младият архитект. Основният инвеститор е ВСУ „Черноризец Храбър“, финансова помощ осигурява и Община Варна.

Въпреки, че е завършил езикова гимназия и владее два езика, Кристиян е мотивиран и амбициран да остане във Варна и се реализира тук.

източник: Varna24

 
<
Budnavarna