Начало » Общност » Куриерски фирми захвърлят личните данни на улицата

Куриерски фирми захвърлят личните данни на улицата

Retro_Muzei

За трети път тази седмица читател ни сигнализира за безотговорното отношение на някои от фирмите за куриерски услуги към доставката на писма до получателите и съответно към тайната на кореспонденцията, за която те са пряко отговорни.

Случай първи. Във варненския жк “Възраждане” жители на блок с пет входа намират писмата със сметките си от мобилни оператори надлежно струпани пред външната врата. Четири от входовете имат само на метър от мястото, където е захвърлена кореспонденцията, пощенски кутии с външен процеп.

Случай втори. Проблемът е почти същият. Само че този път във “Владиславово”. Писмата отново са извън пощенските кутии, струпани на купчинка на пода до кутиите.

Retro_Muzei

Трети случай. Този път в “Кайсиева градина”. Потърпевшият получил писмо от пенсионното. Пощенската му кутия има табела с номер на апартамента и фамилия. За съжаление, писмата били струпани на едно място – върху пощенските кутии. Там той открил и своето писмо, известие, което отдавна очаквал, но… Но вече някой любопитен съсед се бил запознал със съдържанието на писмото, защото човекът го намерил разпечатано и извадено от плика за доставка. Сега той се притеснява, че някой може да злоупотреби с личните му данни, които е научил от съдържанието на писмото.
Притесняват се и всички останали граждани, които ни се обадиха, за да споделят за проблемите със захвърлените писма. И с основание…

Фирмите и институциите, които разпращат тези писма, са регистрирани като Администратори на лични данни. Те имат право да ползват данните ни и когато ни изпращат уведомления, сметки, покани и всякакъв друг тип информация. Писмата се поставят в надлежно запечатани пликове и са сгънати по начин, който оставя на видно място единствено името и адреса за кореспонденция на гражданина. Проблемът обаче е, че те трябва да бъдат поставени в пощенската кутия на получателя, а не някъде около нея или, още по-лошо, извън входа на сградата, където всеки и с всякакви намерения може да се възползва от съдържанието им.
Тогава от само себе си идва въпросът: Кой контролира куриерските услуги? Дали фирмата или институцията, която е поверила доставката именно на този куриер? Дали Комисията за защита на личните данни, която е независим държавен орган, осъществяващ защитата на лицата при обработването на техните лични данни и при осъществяването на достъпа до тези данни, както и контрола по спазването на Закона за защита на личните данни? Дали някой друг…
Да не говорим, че дават лош пример и на разпространителите на рекламни брошури, листовки и вестници, които също доста често захвърлят на купчина пред входната врата поверените им за разпространение материали. А после като духне варненският вятър… Търси си писмото от “Възраждане” в “Младост” и събирай боклук…

 

Източник: Черно море

Budnavarna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *