Начало » Интересно » Сезон 2019: Лоукост дрехите идват

Сезон 2019: Лоукост дрехите идват

Най-евтините дрехи, с най-много магазини и с германски корени. С тази концепция догодина почти едновременно в България ще заработят две дискаунт вериги за дрехи и предмети за бита – германската KiK („КиК“) и полската Pepco („Пепко“), която е собственост на германски и южноафрикански акционери.

Събитието е неочаквано на фона на оттеглящи се покрай кризата чужди вериги – белгийската Delhaize, австрийската Baumax, германските Praktiker и Penny, френската Carrefour, словенската Roda, гръцката Еna, турската Ramstore.

KiK и Pepco стъпват сега, защото са в етап на навлизане в региона и вече е дошъл ред и на българския пазар. Веригите идват на пазар, на който вече присъстват големи търговци на дрехи като H&M, Zara, LC Waikiki и др. Двата нови бранда обаче ще са в най-ниската ценова категория. Другата евтина алтернатива тук са дрехите втора ръка – в страната годишните им продажби са по около 10-15 хил. тона. В сегмента на дребни стоки за дома пък конкурент на новите търговци ще е „Джъмбо“.

Общото между KiK и Pepco е, че предлагат дрехи и нехранителни стоки за дома на много ниски цени. И двете компании се насочват към съпоставими като размер магазини под наем – 500 кв.м при Pepco и 600 кв.м при KiK. И двете предлагат основен асортимент и сезонни предложения от дрехи, включително и на разпродажба. Различното е, че на фокус при Pepco са бебетата, децата и техните майки, докато при KiK гамата е за всички възрастови групи (включително и много големи размери).

Навлизането им ще раздвижи и пазара на търговски площи, защото наемането на над 150 обекта за няколко години е събитие. Планът на KiK е за над 100 магазина и това ще направи веригата най-вероятният №1 по брой обекти в страната. Такава е и заявката на германската компания по отношение на оборота.

В момента най-големият търговец на дрехи в България е H&M с продажби за миналата година от 107 млн. лв. през 20 магазина и онлайн продажби. Общите приходи на топ 50 сред ритейлърите на облекло и обувки за 2017 са малко над 1 млрд. лв.

 
<
Budnavarna