Начало » Интересно » През 2050 г. всеки пети гражданин на България ще бъде ром

През 2050 г. всеки пети гражданин на България ще бъде ром

Числеността на ромския етнос у нас ще нарасне сериозно през следващите няколко десетилетия и към 2050 г. всеки пети жител на България ще принадлежи към тази малцинствена група. Прогнозата беше обявена вчера при представянето на изследването „Хоризонт 2030. Демографски тенденции в България“, изготвено от доц. Георги Бърдаров от СУ и доц. д-р Надежда Илиева от БАН с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“.

Доминиращите етноси намаляват във всички европейски държави, но сривът никъде не е толкова отчетлив, колкото е в България, посочи пред в. „Сега“ доц. Георги Бърдаров. Само за периода 2001 – 2011 г. етническите българи са се стопили с 1 милион души. В същото време най-младият етнос у нас – ромският, продължава стремително да нараства. Последното национално преброяване, проведено през 2011 г., закова броя на ромите на 325 хиляди души, или 4.4% от населението. Експертите обаче смятат, че числеността им е сериозно занижена и в действителност става дума за 750-760 хиляди души. Прогнозата е, че до 2030 г. ще бъдат 820-830 хиляди, а към 2050 г. ще достигнат 1.2 -1.3 милиона, или 22-23% от населението. Делът им в групата до 18-годишна възраст ще бъде още по-висок – около 30%.

„Това население е тук и ще живее на тази земя. Не трябва да се фокусираме върху тяхната бройка, а върху реалния проблем – образованието“, коментира доц. Бърдаров. В момента едва 0.5% от ромите са минали през университет, а гимназия са завършили незначителните 9%. Това означава, че 90% от ромите имат образование под средното или никакво. 22% са практически неграмотни. „Образованието е основното решение. Ако в едно семейство дядо, баща и син никога не са учили и работили, няма как да очакваме внуците да учат, да се интегрират и да работят“, изтъкна доц. Бърдаров. И посочи като положителен пример село Долни Цибър, известно като „ромския Кеймбридж“, където цялото местно ромско население е завършило средно образование, а 30% имат дипломи и от университет.

Изследването очерта тежка картина в демографската ситуация у нас. България е единствената страна в света, която в продължение на 30 години не излиза от тройката на държавите с отрицателен естествен прираст. Половината от тези 30 години държи печалното първо място с минус 6.5 промила. Причината не е в раждаемостта, а в изключително високата смъртност -15.5 промила – резултат, който ни поставя на първо място в Европа.

 
<
Budnavarna