Начало » Общност » Търсят кой да построи нова детска градина в „Максуда“ (снимки)

Търсят кой да построи нова детска градина в „Максуда“ (снимки)

Нова детска градина ще бъде построена на ул. „Хъшове“ в „Максуда“. За целта Община Варна търси кой да се ангажира с реализирането на проекта. Прогнозната стойност на обявената обществена поръчка за строителството е 1.9 млн. лева без ДДС.

Информацията за плановете за забавачницата се появи още през 2015 година. Последва изготвяне на проект за зданието и прилежащите му площи, който е готов от 2016-та година.

Теренът върху, който ще бъде вдигната постройката, е с площ от над 2 дка. Той е публична общинска собственост. В момента на мястото, което се намира в ромската махала „Максуда“, има стара неизползваема постройка, която преди време е опожарена. Върху земята се планира да бъде вдигната нова сграда за 4 градински групи, физкултурен салон, кухненски блок и котелно стопанство. Капацитетът на детското заведение, определен от заданието, е 100 деца.

Сградата на детската градина ще бъде двуетажна, с подземен етаж. На север имотът граничи с диспансер за белодробни болести, на изток с ул. „Мануш войвода“, на юг с имот предвиден за обществено ползване и на запад с ул. „Велчова завера“.

Теренът на детската градина включва не по-малко от 40% озеленени площи. Ще има 4 детски площадки.

Според проекта фоайето на градината е разположено в централната зона на партерния етаж. Освен функцията си на приемно пространство, то включва учителския кабинет, част от администрацията, както и кътове за забавни занимания за децата – черна стена за рисуване с тебешири и малка стена за катерене. Фоайето е решено свободно, без прегради, сформирайки отворено пространство със свободна комуникация. В обема на това пространство навлизат обемите на две детски къщички, достъпни от помещенията на детските групи на първия етаж.

Ще има две групи на първия и две на втория етаж. Всяка от тях ще разполага със собствено приемно помещение – гардероб-филтър, занималня с кът за хранене и спалня, проектирани като отворено пространство, санитарен възел и разливна.

Физкултурно-музикалният салон ще бъде разположен в централната зона на втори етаж. За да бъде постигната по-голяма светла височина, покривът над салона е решен като бетонна черупка, окрасена с графика на слъчевата система или континентите.

В югозападната част на имота ще има водна площ, отредена за игри и прохлада на децата през топлите сезони. Тя представлява басейн с диаметър 5 м и височина на водното ниво не повече от 10 см.

 източник: Морето.нет
 
<
Budnavarna