Начало » Общност » Варненци стягат протести срещу цените на горивата

Варненци стягат протести срещу цените на горивата

снимка: Будна Варна

Недоволни от скока на цените на бензина и дизела граждани се организират в социалните мрежи в цялата страна.

“До преди няколко месеца във Варна горивата бяха с по 20-30ст. по-евтини от цялата страна. Към днешна дата са най-скъпи. Дори на магистрала Хемус са по-ниски цените”. С този довод шофьори от Варна се стягат за масови протести. Първият вероятно ще бъде организиран тази седмица в събота от 15 часа на паркинга на Метро. Подобен пост се разпространява в популярната група “Виждам те КАТ Варна”.

В много европейски държави, в това число и в Германия, цените на някои горива (обикновено дизела) са по-ниски като крайна цена, при все че имат сходно ДДС и по-висок акциз. За качеството да не говорим, коментират шофьори от Варна.

В момента подобни протести се организират в цялата страна. Други потребители директно призовават за бойкот и отказ от зареждане на т.нар “скъпи бензиностанции”.

Тук става дума за големите картелни вериги, като хората масово заявяват, че предпочитат да зареждат на малки бензиностанции.

Горивата поскъпват рязко. Има прогнози цената на бензина да достигне 2.60, на дизела – 2.70 и повече. При положение, че повечето хора работят с лични коли и пътуват с автомобили, тези цени, които заплащаме за некачественото гориво, това не е допустимо да се случва. Така Мариан Аспарухов, един от организаторите на протеста в Добрич мотивира протестната готовност в интервю за БНР.

Експерти очакват рекорден скок в цените на горивата до края на годината. В социалните мрежи се готвят протести срещу цените на горивата. Такива засега се планират в София, Добрич, Пазарджик и Русе още през тази седмица. Протест срещу високите цени на горивата с блокада на главния път София – Варна ще се проведе тази седмица във Велико Търново. Гражданското недоволство е срещу завишените цени на големите вериги в старата столица спрямо тези в другите градове. Миналата година Варна безапелационно бе на първото място в класацията на fuelo.net за най-евтини горива у нас. Сайтът следи ежедневно цените на горивата във всички бензиностанции у нас и в Европа.

 
<
Budnavarna