Начало » Общност » Утре откриват най-голямото летище в света което се намира само на 400 км от Варна

Утре откриват най-голямото летище в света което се намира само на 400 км от Варна

Българският премиер Бойко Борисов ще е един от малкото европейски лидери, които са поканени за историческия момент по откриването на най-голямото летище в света – новият аеродрум край Истанбул, който се намира само на 400 км от Варна.

Информацията бе известена от турския вестник „Хюриет”.

Сред другите поканени гости преобладава присъствието на държавни лидери от страните извън Европейския съюз – при прерязването на лентата аплодисментите си ще дадат държавните глави на Албания, Косово, Македония, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина, Катар, Киргистан, Северен Кипър, Судан, Конго, Словения, Грузия и Иран.

Не е тайна, че отношенията между българския премиер и президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган са повече от добри. Двамата лидери често се срещат на живо, за да разговарят по различни, касаещи региона теми, а последното им публично заседание бе в края на септември в Ню Йорк, пише “Флагман”.

Тогава лидерите обсъдиха „задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяването на мигрантския поток по българската граница”.

Тържественото откриване ще се състои в понеделник, 29 октомври – годишнината на основаването на модерна Турция от Бащата – Кемал Ататюрк. То ще бъде т.нар. „меко откриване”, като до края на декември се очаква само ограничен брой полети да излитат и кацат от и на новото летище. В последния месец на 2018 г. обаче ще се състои същинското отваряне на аеродрума, когато всички полети от действащото в момента „Ататюрк” ще бъдат пренасочени към новото.

 
<
Budnavarna