Начало » Общност » Спецпрокуратурата издирва документи за източването на „Полимери“, обиск и във Варна (видео)

Спецпрокуратурата издирва документи за източването на „Полимери“, обиск и във Варна (видео)

Специализираната прокуратура продължава да издирва документи за източването на предприятието „Полимери“ от бизнесмена Николай Банев и съпругата му Евгения Банева. Двамата бяха задържани в Ница заради подозрения в данъчни престъпления и присвояване. В къщата на Баневи в столичния квартал „Бояна“ са намерени оригинали на документи, които прокуратурата ще проверява, както и огромно количество злато и скъпоценни камъни.

Разследването е започнало от дружеството „Полимери”, приватизирано от Банев през 1998 г. Обиски и претърсвания имаше на много адреси в София и в района на Варна. „Дружеството буквално е обезкостено“, коментира на извънреден брифинг административен ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев: „Предмет или отправна точка на производството е приватизираният завод и по-точно неговото източване. Резултатът, който се е случил с „Полимери“, а имаме данни и за доста други предприятия, е, че започва неговото източване по различни начини и стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало в завода“.

Гешев разкри, че в имението на Баневи в „Бояна“ са открити огромни количества злато, диаманти и други скъпоценни камъни: „Те я наричат корпоративна резиденция, въпреки че според свидетели там корпоративни клиенти никога не е имало и не са посещавали. Според свидетелски показания и документите, имението е построено с пари, източвани от различни предприятия на територията на страната. В стая са намерени оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. За нас това е ценното, защото за никого не е тайна, че парите от обезкостяваните предприятия са отивали в офшорни зони и сметки. Намерено е и множество злато и скъпоценности“.

Още подробности за липсващи документи и схеми с източване на активи на дружеството разкри наблюдаващият прокурор по случая Мария Дойчева: „Към момента са привлечени към наказателна отговорност господин и госпожа Баневи, като са повдигнати обвинения освен за сдружението по смисъла на член 321, алинея 6, и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 милиона, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева“.

източник: Дарик

 
<
Budnavarna