Начало » Девня » В Девня продължават да тровят животни с антифриз и да режат гуми на заподозрени

В Девня продължават да тровят животни с антифриз и да режат гуми на заподозрени

В Девня продължават да валят сигнали за заложени отровни примки с цел изтребване на бездомни животни. Във фейсбук групата “Забелязано в Девня” Дарина Тодорова алармира, че масово в града са разхвърлени хлебни хапки, напоени с антифриз. По този начин жертви на неизвестните засега престъпници могат да се окажат не само уличните кучета и котки, но и домашни любимци, както и малки деца, останали без надзор.

Междувременно битката за територии между трюфелджиите в Девня ескалира в последните няколко дни, след като бяха нарязани гумите на още два автомобила, собственост на млад и на възрастен господин, които берат трюфели в землището на общината. Нито един от двамата потърпевши обаче не е подал жалба по надлежния ред, което само засилва съмненията, че не са искали полицията да разследва посегателствата срещу тяхната движима собственост, за да не се установи официално каква е най-вероятната причина за тях.

МВР вече разполага с достатъчно изчерпателна информация във връзка със зачестилите случаи на умишлено умъртвени гръбначни животни в Девня. Ако прокуратурата разпореди да се образува досъдебно производство, разследващите ще могат да предприемат съответните процесуално-следствени действия, а оперативно интересните лица в един момент могат да се окажат обвиняеми и подсъдими по чл. 325 Б от Наказателния кодекс.

В последните години антифризът се превърна в една от най-достъпните и силни отрови за домашните и бездомните животни. Кучетата обичат тази смъртоносна течност, защото има сладък вкус. Малко повече от 3 супени лъжици антифриз могат да се окажат фатални за 22-килограмово куче. Отровата се абсорбира бързо в организма и оказва влияние на мозъка и гръбначномозъчната течност. В резултат на това животното може да прилича на “пияно” в рамките на от 30 минути до 12 часа след поглъщането на отровата. Други признаци, които могат да се проявят при консумация на антифриз, са: гадене, повръщане, повишена жажда, унилост, лоша координация, напредваща до кома.

Какво да направите, ако вашият домашен любимец е приел антифриз?

Времето е от решаващо значение, защото лечение, започнато 24 часа след поглъщането на отровата, често е безсмислено. Затова веднага се свържете с ветеринарен лекар! Препоръчително е да се опитате да предизвикате повръщане на животното, като му дадете кислородна вода, разредена 1 : 1 с питейна вода. Това е особено належащо, ако току-що сте видели Вашия домашен любимец да консумира отровата.

източник: Дарик

 
<
Budnavarna