Начало » Общност » Уволниха самотна майка от Варна, защото се разболя.

Уволниха самотна майка от Варна, защото се разболя.

46-годишната Даринка от Варна била наскоро освободена от работа във фурната, където работела, след като жената се оплакала, че е с разстройство и повръщане и помолила да си тръгне, защото се чувства зле, сподели самотната майка пред репортер наVarna24.bg.

Шефката и обаче настояла работничката да си изкара смяната, независимо, че работи с храна и според разпоредбите на РЗИ Варна не е редно с подобни симптоми да се задържи и минута на подобно работно място. Когато Даринка помолила за някакви пари, с които да отиде на лекар, я посъветвали да се обърне за заем към приятели. Ден-два по-късно била привикана в офиса на фирмата, за да и съобщят, че вече не е на работа.
Жената имала да получава около 200 лв. заработени за непълен месец положен труд. Точно толкова и съобщили, че има начет и я пратили да си ходи.
„Оказа се, че няма да получа и стотинка от парите на които разчитах, за да оцелеем известно време аз и синът ми. Нямам родители, нямам и дом. Живея на квартира, която монахините от Католическата църква във Варна плащаха за около месец, за да не спим на улицата с детето ми. За втори път се случва в продължение на пет дни аз и синът ми да стоим напълно гладни, защото няма към кого да се обърна за помощ. На 1 септември ще трябва да освободим и стаичката, която обитаваме, защото няма с какво да си плащаме наема от 170 лв.

Няма да ни е за първи път да спим под открито небе. Вече ни се случи преди известно време. Останахме на улицата преди около три години заради ипотека, която баща ми е направил, за да изтегли заем. Той почина, аз не можах да погася кредита му и така ни взеха жилището. От тогава се лутаме по квартири. Приятелка ни беше приютила за близо два месеца, но не е редно да злоупотребяваме с добрината й. Три дни аз и детето ми спахме по улиците във Варна. Едната сутрин на зазоряване край нас минаха две момчета. Попитаха ни дали сме българи и защо сме навън. Когато разбраха каква е истината ни дадоха пари, за да отседнем на хотел за два дни. След това хора ме посъветваха да потърся помощ от монахините. Жените се отзоваха, но не могат да ни помагат повече и скоро ще останем отново на пътя.
Синът ми, Николай, е добро и умно момче. Той е на 19 години и има огромно желание да работи. Единствената спънка обаче е това, че нямаме средства, за да изкара нужните документи за започване на работа – медицинско свидетелство, свидетелство за съдимост и здравна книжка.
Близо месец успявахме да се изхранваме с бракуваните закуски от фурната, които така или иначе се изхвърлят на следващия ден. Не се срамувам да си го призная. Преди да започна работа в пекарната работих като продавачка в голям хипермаркет във Варна, който беше закрит. Скоро започвам работа на ново място. Отчаяна съм обаче при мисълта, че няма да има къде да живеем и сме без никакви средства за препитание“, сподели разтрепераната жена пред репортер на Varna24.bg.
В случай, че някой желае да помогне на Дарина и синът и с подслон, средства или храна, може да се обади на тел. 0988 338 777. Ето и банкова сметка:
Райфайзен банк ЕАД
BG02RZBB91551007192843
Даринка Ненова Койчева
Budnavarna

Коментари 2 коментара

 1. Анонимен каза:

  Мен миналата година ме освободиха, защото детето ми , което тогава беше на 6, се разболя и трябваше да го заведа спешно на лекар и съответно излязох в болничен.
  За съжаление законите ни са писани да защитават алчните частни работодатели, а не българския народ. Оказа се, че могат да си ме освободят от работа както си поискат и независимо, че съм в болничен.
  Отгоре на всичкото и обезщетение не ми се полагаше.
  Аз също съм на квартира и съм сама с детето си, но никога не съм се предавала и молила за помощ!
  Тази жена не е единствената. Има много като нея.
  Дано нужните институции се задействат и веднъж поне направят нещо добро и смислено.

 2. juliadiets.com каза:

  Предложих и да изчака развитието на случая и да реагира след като получи допълнителна информация от работодателя, като и обясних различните възможни сценарии и евентуално начините, по които може да се реагира в конкретния момент спрямо всеки от тях. Постарах се да я успокоя и да и вдъхна кураж за предстоящата битка с работодателя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *