Начало » Общност » Варненец намери гигантска гъба (снимки)

Варненец намери гигантска гъба (снимки)

Варненецът Иван Димитров – Albert намери гигантска гъба. Това е пърхутка с тегло 5,5 кг. Когато я видях, помислих, че е топка. Щом наближих обаче се оказа друго, разказа той. До нея имало и гъба бебе от същия вид с тегло около 1,5 кг.

 

 

Гигантската пърхутка е намерена преди дни в района между селата Раковсково и Паницово. Понеже съм илюзионист по професия, първите реакции на хората, които ме познават, бяха дали не правя поредния фокус. Когато опитаха от нея обаче, се убедиха, че шега в случая няма, обясни Иван Димитров – Albert. Той ползвал най-големия нож, с който разполагал, за да я разреже на две. После я разфасовал, опаковал я в торбички и прибрал във фризера.

 


Когато я режех, имах чувството, че ножът е в бяло сирене. На вкус е страхотна, с конфитюр или с какво ли не още. Няма как да се сравни с нещо друго, бе категоричен мъжът.
Да се намери гъба пърхутка с такова тегло е изключителна рядкост. Тя предпочита градини, паркове и пасища близо до широколистна гора и често расте на самодивски кръгове. Поради впечатляващите си размери, трудно се бърка с други видове.

 


Употребява се, докато месото е още съвсем бяло и веднага след откъсване. Нарязва се на плочки, които се панират или леко запържват.

източник: Черно море

 
<
Budnavarna