Начало » Общност » Борисов подписва във Варна декларация с Ципрас за важни инфраструктурни проекти (видео)

Борисов подписва във Варна декларация с Ципрас за важни инфраструктурни проекти (видео)

Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще подпишат днес декларация за реализирането на два важни инфраструктурни проекта за двете страни. Това обявиха държавниците след четиристранната балксанска среща в „Евксиноград“.

С документа Гърция и България ще заявят воля за по-бързото реализиране на високоскоростно трасе между Александруполис и българската граница, както и за обновяването на жп линията Александруполис-Бургас-Варна.

„С Алексис решихме да подпишем декларация, защото искаме първо парламентите на двете страни да се съгласят с това, което предлагаме. Високоскоросният път от Александруполис ще бъде около 120 км. Тази магистрална отсечка ще свърже във всички посоки Александруполис с България, Румъния, Белград, Скопие, Тирана и Истанбул. Сегашното трасе на жп линията между Александропулис и Бургас можем да го модернизираме. Защо не България да има един кей на Александропулис и един на Солун, а гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе.“, коментира Борисов.

„Ще подчертаем нашата воля да придвижим бързо тези проекти, така че да можем да създадем едно съвместно дружество, което да се заеме с изграждането им. В общата декларация ще бъдат определени стъпките и графиците за реалзирането на двата важни проекта. Скоростният път ще е от Александруполис до района на българо-гръцката граница при Марица. Оттам ще бъде свързан с вече съществуващите пътища към София, Варна и Бургас.“, посочи Ципрас.

източник: Морето.нет

 
<
Budnavarna