Начало » Култура » Във Варна прожектират безплатен филм за екологичното земеделие

Във Варна прожектират безплатен филм за екологичното земеделие

Във Варна ще бъде прожектиран филмът „Плодородни градове“. Събитието ще даде възможност на публиката да се запознае с активни български градинари, както и с различни инициативи за градско земеделие, които се случват в Будапеща в наши дни., съобщиха организаторите.

Филмyът е на Сузане Короши, асоциация „Les Films du Réveil“. Прожекцията ще се състои на 1 септември от 19:00 часа в Социалната чайна, ул. „Преслав“ № 53.

„Плодородни градове“ ни отвежда в Будапеща – място с дълга и богата традиция в градското земеделие. Уникалното в тази традиция е, че корените ѝ могат да бъдат проследени до българските градинари, които живеят в Унгария от близо 150 години. Те са тези, които започват да отглеждат зеленчуци в унгарската столица и в покрайнините на града. До началото на 80-те години на миналия век, те отглеждат зеленчуци без синтетични химически пестициди и с много малко консумация на енергия.

На 2 септември от 17:00 часа в органичните градини на село Орешак ще се проведе практически семинар: „Екологично земеделие в зеленчуковата градина“

Събитието се състои от дискусия на тема екологично земеделие и споделяне на практически опит

Семинарът е предназначен за земеделски производители и за всички, които се интересуват от екологично земеделие. Входът е свободен, но местата са ограничени, затова е необходимо предварителна заявка за присъствие на: meglena.antonova@greenpeace.org или 0885-454-797. Ще бъде осигурен безплатен транспорт до градината от гр. Варна.

Организатори на събитията са „Грийнпийс“- България и Института по кулинарни изкуства към ВУМ Варна.

 
<
Budnavarna